Selv om vi i Komputer for alle primært arbeider med Windows-maskiner, er vi ikke fremmed for å innrømme at det er punkter der Apples Mac-maskiner helt enkelt fungerer bedre.
MacOS, som Apples operativsystem til datamaskiner heter, har nemlig flere funksjoner som gjør arbeidet enklere. Du kan for eksempel søke mye raskere etter filer på Mac-maskiner, og du kan se filer uten å åpne dem.
Flere av de smarte Mac-funksjonene kan implementeres i Windows ved hjelp av tredjepartsprogrammer som PowerToys, som du finner i Fordelssonen. Men vi kunne gjerne tenke oss at de var innebygd i Microsofts operativsystem.
Bevares, det finnes også funksjoner som fungerer bedre i Windows enn på Mac – for eksempel utklippstavlas utvidede muligheter. Men det er en annen historie.
LES OGSÅ: Prøv nyheter i Windows 10 før alle andre
5. Tankestrek og bindestrek
Hvis du bruker pc-en til å skrive mye, har du kanskje hatt behov for å lage en tankestrek (–) i ny og ne. I Windows kan du lage en bindestrek uten problemer, men den litt lengre tankestreken (–) krever en annen tilnærming.
Du må nemlig holde Alt-tasten nede og skrive inn koden 0150 på det numeriske tastaturet.
På Mac-maskiner kan du holde Alt- og Shift-tasten nede samtidig og så trykke på bindestreken på tastaturet for å lage en tankestrek.
> Les også: Her er de villeste hurtigtastene i Windows
4. Notisblokk
Notisblokken på Mac-maskiner fungerer først og fremst som en vanlig notisblokk, der notisene lagres automatisk og du enkelt kan navigere i en oversikt med notisene til venstre i programmet.
For det andre kan du synkronisere notisblokka på Mac-en med notisappen på iPhone, slik at du enkelt kan få notiser fra telefonen over på datamaskinen og omvendt.
LES OGSÅ: Tusenvis av Mac-maskiner infisert med skadevare
3. Gi nytt navn med Enter
Noen av oss gir ofte nytt navn til filer når vi jobber med datamaskinen. Det kan være omstendelig arbeid å høyreklikke på en fil og velge «Gi nytt navn» hver gang en fil skal ha nytt navn.
På Mac-maskiner kan du bare merke en fil og trykke på Enter-tasten, og så kan du endre navnet på den.
I Windows kan du riktignok klikke på en fil og trykke på F2, men det krever at du har aktivert funksjonstastene, og på enkelte tastaturer kan det være litt anstrengende å nå F2-knappen.
Da er det faktisk enklere å trykke på Enter.
> Les også: Lurt tips: Bruk F2 til å endre navn i Filutforsker
2. Spotlight-søk
På Mac-maskiner kan du enkelt søke etter en fil på hele datamaskinen ved hjelp av Spotlight-funksjonen. Åpne søkeverktøyet med Cmd + mellomrom, og skriv inn et nøkkelord knyttet til filen du leter etter. Du ser søkeresultatene umiddelbart.
I Windows-søkefeltet er det en annen sak. Du kan være heldig å finne filen din ved å søke her, men ofte er søkeresultatene ikke relevante, for filen du leter etter befinner seg i en skjult undermappe.
Noen ganger får du også lenker til Internett som resultat, i stedet for filen du leter etter.
1. Se filer uten å åpne dem
En av de beste funksjonene i Mac-maskiner er å kunne se på filer uten å åpne dem.
Bare klikk på en fil og trykk på mellomromstasten på tastaturet. Da vises filen, og hvis du bruker piltastene kan du enkelt hoppe mellom filene i samme mappe.
Det er i utgangspunktet ikke mulig i Windows, men i Fordelssonen kan du laste ned verktøyet Seer, som implementerer nettopp denne funksjonen.
Få Mac-funksjoner på pc-en
Seer fungerer nemlig helt som Mac-maskinenes forhåndsvisningsfunksjon, der en fil vises med et enkelt trykk på mellomromstasten. På samme måte kan du også se en liste over innholdet i en Seer-mappe.
Klikk her for å laste ned Seer fra Fordelssonen. Verktøyet kan lastes ned uten ekstra kostnad hvis du abonnerer på Komputer for alle.
Hvis du ikke er abonnent, kan du bli det for bare 29 kroner her
LES OGSÅ: Microsoft viser annonser i Filutforsker