Superdatamaskinen Frontier
Superdatamaskin:

Verdens raskeste datamaskin, Frontier, er bygget inn i 74 dataskap som hver veier rundt 3,6 tonn.

© Oak Ridge National Laboratory

Her er verdens raskeste superdatamaskin i 2022

Den amerikanske superdatamaskinen Frontier kan utføre over en milliard milliarder beregninger i SEKUNDET.

Superdatamaskinen Frontier, som står hos det amerikanske Oak Ridge National Laborary, er den første datamaskinen som gjør det nødvendig å bruke betegnelsen eksaflops til å beskrive hastigheten.

Den er nemlig så rask at tidligere brukte betegnelser for hastighet slett ikke kan brukes.

I en test klarte datamaskinen rett over én eksaflops, og det er første gangen en superdatamaskin bryter denne grensen. 

De siste årene har superdatamaskinenes hastigheter vært målt i petaflops, og det går altså 1000 petaflops på 1 eksaflops.

> Les også: Få fart på pc-en med Komputer for alles opprydningspakke

Dobbelt så rask som den nest raskeste

Frontier er over dobbelt så rask som den japanske Fugaku-datamaskinen, som hittil har stått øverst på listen over verdens raskeste datamaskiner.

Topp 500-listen over verdens raskeste datamaskiner oppdateres to ganger i året, og den japanske superdatamaskinen har hatt førsteplassen i to år.

Du kan se listen over verdens 500 raskeste datamaskiner her. 

> Les også artikkelen vår om Fugaku, som tidligere var verdens raskeste, her

Et blikk inn i dataskapet med elektronikken i superdatamaskinen Frontier.
Frontier:

Superdatamaskinen Frontier utvikler en del varme, så hvert minutt sendes det 27 tusen liter vann gjennom systemet for å kjøle den ned.

© Oak Ridge National Laboratory

Hva er flops, petaflops og eksaflops?

Flops er en forkortelse for «Floating-point Operations Per Second». 

Det er en måleenhet for hvor mange flytepunktberegninger en datamaskin kan utføre på ett sekund. 

En kalkulator kan f.eks. fungere med bare 10 flops, mens superdatamaskinenes hastighet måles i petaflops – og i Frontiers tilfelle altså eksaflops, som er 1000 petaflops.

Hvis hver person i verden kunne utføre én beregning i sekundet hele tiden gjennom fire år, ville den samlede utregningen tilsvare det Frontier klarer på ett sekund.

> Vil du sjekke hvor rask din egen pc er, kan du gjøre det her

Den tekniske forklaringen på flops 

«Floating point» gjør at datamaskiner kan utføre beregninger med svært store og svært små tall ved å flytte desimaltegnet i et tall ved hjelp av eksponentiell notasjon. 

På den måten bevarer datamaskinen den samme presisjonen når den utfører beregninger med veldig små tall, som 1,234 x 10-20, eller veldig store tall, som for eksempel 1,1 x 1018.

Og nettopp tallet 1,1 x 1018 er faktisk det antallet flops datamaskinen Frontier kan utføre hvert sekund. 1018 er det samme som én milliard milliarder.

Superdatamaskinens enorme hastighet gjør det mulig å bruke den til å beregne digitale modeller av mange forskjellige ting som kan gjøre oss klokere på verden rundt oss.

Dette brukes superdatamaskiner til

På grunn av de enorme investeringene som kreves for å bygge superdatamaskiner, er det avgjørende at de brukes så mye som mulig.

Forskerne bruker for eksempel superdatamaskinene på «timeshare»-basis til å regne på prosjektene sine. 

Som regel sitter forskerteamet som bruker datamaskinen overhodet ikke i nærheten av datamaskinen, men laster bare opp modellen som beregnes via en nettverksforbindelse.

De store datamaskinenes oppgaver spenner fra å kjøre modeller av kompliserte molekyler for å utvikle ny medisin, til å forske på hvordan havstrømmene i verdenshavene beveger seg.

> Pc-en din kan også være en del av en superdatamaskin, som f.eks. arbeider for å finne en kur mot Alzheimers. Les mer om prosjektet [email protected] her

Superdatamaskiner gjør nye oppdagelser

Datamaskinene gir ofte forskerne muligheter de slett ikke hadde tidligere. I begynnelsen av 2016 var en superdatamaskin i Cardiff i Wales med på å påvise eksistensen av tyngdebølger.

Tyngdebølgene ble forutsett av Einstein i den generelle relativitetsteorien allerede i 1917.

Ved å sammenligne data fra mer enn 900 forskeres arbeid, kunne superdatamaskinen nesten 100 år etter Einsteins teori bevise bølgenes eksistens.

> Les også: Gigantisk datatap på superdatamaskin på japansk universitet

USA har flest superdatamaskiner

På grunn av de mange forskjellige bruksmulighetene er superdatamaskinene også blitt en målestokk for et lands vitenskapelige evner. Jo raskere datamaskiner du har, desto mer detaljerte modeller kan du beregne – og beregningene tar samtidig kortere tid.

USA dominerer på listen over verdens raskeste datamaskiner. Amerikanerne opptar fem av de ti øverste plassene på Topp 500-listen.

Superdatamaskinen Frontier er bygget med prosessorer fra amerikanske AMD. Faktisk sitter det totalt 8,7 millioner prosessorkjerner i Frontier.

Av samme grunn er Frontier dessverre ikke strømbesparende. Superdatamaskinen bruker over 21 000 kW.

Kanskje du er interessert i...