Det er på en lagringsserver som denne at universitetet i Kyoto har mistet mye data på grunn av en feil i sikkerhetskopieringen.

Gigantisk datatap på japansk universitet

På et japansk universitet angrer de nå på at de ikke hadde en dobbel sikkerhetskopieringsløsning på plass. Universitetet har mistet hele 77 TB data fra 14 forskningsprosjekter.

5. januar 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Her på Komputer for alle har vi ofte skrevet om hvor viktig det er å ha kontroll på sikkerhetskopieringen.

Dataene dine kan nemlig forsvinne på mange måter: harddiskkrasj, utpressingsvirus eller andre virus, eller på grunn av feil i programmene på pc-en.

På universitetet i Kyoto ville de nok ønske at de hadde lest Komputer for alle, for rett før jul oppsto det en feil i sikkerhetskopieringsprosedyren: I stedet for å sikre de verdifulle dataene, ble de nemlig slettet.

> Les også: 3 sikre løsninger for god sikkerhetskopiering

Viktig forskning gikk tapt

Dette resulterte i at universitetet mistet 34 millioner filer fra 14 forskjellige forskningsgrupper – en samlet datamengde på 77 TB, dvs. 77 000 gigabyte. 

Til sammenligning har de fleste SSD-er en kapasitet på rundt 250 GB, dvs. 0,25 TB.

Universitetet rapporterte selv om den alvorlige sikkerhetshendelsen på egne nettsider, og noen dager senere kunne ekspertene fortelle at katastrofen skyldtes en feil i sikkerhetskopieringsprogrammet på universitetets superdatamaskin.

> Les også: Ta med deg filene når du forlater pc-en

Total datakapasitet: 24 petabyte

Universitetet i Kyoto har en Cray XC40 superdatamaskin med en total lagringskapasitet på 24 petabyte, som tilsvarer 24 000 TB, dvs. 24 000 000 gigabyte. 

Dermed var tapet på 77 TB tross alt bare en liten del av den totale datamengden.

Du kan lese mer om den imponerende datamaskinen her.

Universitetet har ikke gitt noen detaljer om de spesifikke dataene som gikk tapt i hendelsen, men de IT-ansvarlige har valgt å stoppe ytterligere sikkerhetskopieringer til senere i januar, når de trolig har fått klarhet i årsaken til datatapet.

> Les også: Hvor ofte bør du sikkerhetskopiere dataene dine?

Universitetet i Kyoto har en Cray XC40 superdatamaskin med en total lagringskapasitet på 24 petabyte.
Superdatamaskin:

Det var lagringen på denne superdatamaskinen, som står på universitetet i Kyoto, som opplevde det store datatapet under en enkel sikkerhetskopieringsjobb.

Har du kontroll på sikkerhetskopieringen?

På universitetet i Kyoto hadde de satt opp en backupserver, men mistet allikevel 77 TB data. 

På  Komputer for alle anbefaler vi at du alltid har doble sikkerhetskopier – aller helst en kombinasjon av en ekstern harddisk hjemme og sikkerhetskopiering på nettet.

Dermed er du ikke sårbar hvis én av sikkerhetskopiene går tapt.

Når du skal lagre en sikkerhetskopi på en ekstern harddisk, anbefaler vi at du bruker et program som kan håndtere kopieringen automatisk, slik at du ikke glemmer å sikkerhetskopiere filene dine.

Last ned et sikkerhetskopieringsprogram fra Fordelssonen

Du kan laste ned det glimrende sikkerhetskopieringsprogrammet MiniTool ShadowMaker Free fra Fordelssonen, så kommer du i gang med sikkerhetskopieringen allerede i dag.

> Last ned MiniTool ShadowMaker Free her

Kanskje du er interessert i...