Microsoft er klar med den nye Bing-søkemotoren
Chat-robot i Bing:

I fremtiden blir det enklere og raskere å få svar på alt du leter etter, lover Microsoft.  

© Microsoft

Microsoft vil knuse Google – bygger chat-robot inn i Bing

Microsoft vil overgå Google og gjøre Bing til din foretrukne søkemotor på nettet. Det hemmelige våpenet er en kraftig, kunstig intelligens.

8. februar 2023 av Niklas Ernst

Bruker du Bing når du søker på nettet?

Ikke det? Men sjansen for at du kommer til å gjøre det i fremtiden er nettopp blitt veldig mye større.

Om ikke så lenge vil Microsoft lansere en ny versjon av søkemotoren Bing for alle som vil vite mer om et bestemt emne, finne en oppskrift på pannekaker eller regne om et beløp fra én valuta til en annen.

Det spesielle med denne nye versjonen av Bing er at den er bygget på en kunstig intelligens fra selskapet OpenAI, som blant annet står bak chat-roboten ChatGPT, som de siste månedene har tatt nettet med storm og allerede har over 100 millioner brukere på verdensbasis.

LES OGSÅ: ChatGPT: Prøv chat-roboten alle snakker om

Finn akkurat det du vil med Bing og AI

Ifølge Microsoft vil Bing bruke en nyere versjon av den samme modellen som ChatGPT bygger på.

Meningen er at du for eksempel kan skrive inn et komplisert spørsmål direkte i søkefeltet i Bing og deretter får du et svar, slik du kjenner det i ChatGPT.

LES OGSÅ: DALL·E 2: Slik lager du bilder av tekst ved hjelp av kunstig intelligens

Du kan altså forestille deg at søket ditt blir mer dialogbasert i fremtiden. 

I dag er du vant til å skrive inn et spørsmål eller litt tekst i søkefeltet, sjekke resultatene og justere teksten hvis du ikke fant det du leter etter. Med den kunstige intelligensen kan du i større grad ha en samtale om hvilken informasjon du er ute etter og hvordan den skal presenteres for deg.

I motsetning til den vanlige ChatGPT, vil den nye Bing-søkemotoren kunne søke på Internett etter helt ny informasjon. ChatGPT er begrenset til informasjon fra før 2021. Dermed blir det altså mer som å søke i sanntid, som en «vanlig» søkemotor.

Googles administrerende direktør har nærmest samtidig annonsert et tilsvarende tiltak – en chat-robot med navnet Bard – i søkemotoren. Den kan du lese mer om her på komputer.no ganske snart.

Slik kan du prøve Bing-søkemotoren

Den kunstige intelligensen vil også bli en del av en ny og forbedret Edge-nettleser, der du for eksempel kan be om å få et referat av hva som står på en lang nettside.

Inntil videre må du skrive deg opp på ventelisten for å prøve den nye Bing-søkemotoren. Det kan du gjøre her. Senere vil søkemotoren bli tilgjengelig for alle, og den vil bli tilgjengelig på telefonen via Bing-appen.

LES OGSÅ: Edge-nettleseren øker i popularitet

Nedenfor ser du et eksempel på en samtale med Bing på engelsk.


Hva er ChatGPT?

Kort fortalt er ChatGPT en kunstig intelligens, altså en algoritme som tar utgangspunkt i store og komplekse mengder data den er matet med. Basert på disse dataene trenes ChatGPT hele tiden opp til å svare bedre og mer nøyaktig.

Dermed føles det mer som å skrive og kommunisere med et menneske enn med en robot.

Du kan stille roboten konkrete spørsmål, føre en samtale med den eller be den skrive en tekst. 

Den versjonen av ChatGBT som har tatt verden med storm de siste par månedene, har bare data frem til 2021. Den kan altså ikke svare på spørsmål om ting som er nyere enn det. Men kombinert med Bing-søkemotoren kan chat-roboten svare på alt. 

Kanskje du er interessert i...