Du har kanskje ikke lagt merke til det, men i butikkene er de klassiske Intel- og AMD-pc-ene vi har brukt i flere tiår, blitt supplert med nye datamaskiner som har de samme prosessorene som sitter i telefonen og nettbrettet.
Det er ikke nødvendigvis noe forhandlerne gjør store anstrengelser for å fortelle deg om, men det er store forskjeller på de to pc-typene, selv om de begge leveres med Windows.
Her kan du lære mer om de nye og lynraske prosessorene som du i dag finner i nye pc-er.
Windows er kodet for mobilprosessorer
Utviklingen av moderne smarttelefoner med Android og iOS har bidratt til et kappløp om å gjøre de innebygde ARM-prosessorene stadig raskere.
I dag har telefoner og nettbrett nådd et punkt der de på mange måter kan sammenlignes med datamaskiner når det gjelder hastighet, minne og lagringsplass.
Sammen med Windows 8 lanserte Microsoft derfor Windows RT i 2012, som kunne brukes på nettbrett med en ARM-prosessor, og da Windows 10 ble presentert tre år senere, fantes denne versjonen av Windows også i en versjon som kunne kjøres med en ARM-CPU.
> Les også: Microsoft vil lage egne ARM-prosessorer til Windows 12
Windows 11 kan kjøre på ARM-CPU
I dag heter den nyeste Windows-versjonen Windows 11, og den finnes i en utgave som kan kjøre på de nye 64-biters ARMv8.1-prosessorene.
Nettopp datamaskiner med denne typen prosessor er nå begynt å dukke opp hos forhandlerne.
De nye datamaskinene med ARM-prosessorer ligner på pc-er slik du kjenner dem, så du kan ikke umiddelbart se om de har en prosessor av den ene eller andre typen.
Hvis du selv er i tvil om hva pc-en din er utstyrt med, viser vi nedenfor hvordan du enkelt sjekker det.

Den nye Windows-datamaskinen fra Lenovo har en Snapdragon 8cx Gen 3-prosessor på 3 GHz, 32 GB fastloddet minne og Windows 11 Pro. Den har både 5G mobilruter og det nyeste Wi-Fi 6E trådløse nettverket. Datamaskinen koster imidlertid drøyt 19 000 kroner.
© LenovoFordeler og ulemper med pc-er med mobilprosessorer
Med Windows 11 på mobilprosessorene har man tatt det aller beste fra nettbrett og mobiltelefoner og kombinert det med Windows slik du kjenner det.
Men det er også noen ulemper som du bør kjenne til før du kjøper den nye pc-typen.
Fordeler med mobilprosessorer:
- Du er alltid på nettet via en mobil dataforbindelse
- ARM-prosessorer bruker mindre strøm, slik at batteriet holder hele dagen
- Pc-en starter øyeblikkelig og er alltid klar til bruk, akkurat som en telefon
Ulemper med mobilprosessorer:
- Drivere til utstyret ditt (f.eks. skrivere) må være utviklet for ARM-baserte pc-er, ellers fungerer det ikke
- Noen programmer og spill fungerer ikke på en ARM-basert datamaskin
- Antivirusprogrammer og sikkerhetspakker fungerer ikke med mindre de er spesielt utviklet for ARM-pc-er. Windows' eget antivirus fungerer imidlertid fint.
> Les også: CPU: Lær deg forskjellen på prosessorene i en datamaskin
Sjekk hvilken prosessor pc-en din har
Hvis du er i tvil om din egen datamaskin er utstyrt med en av de nye mobilprosessorene eller en klassisk CPU fra Intel eller AMD, kan du enkelt sjekke det i Windows.
Først må du inn i pc-ens innstillinger. Det gjør du ved å høyreklikke på startknappen og velge Innstillinger.
Velg System og bla ned til Om.
Du finner informasjon om den innebygde prosessoren øverst.
> Les også: Se hvor rask prosessoren er

Du kan undersøke din egen pc ved å høyreklikke på startknappen i Windows og velge Innstillinger. Velg System og bla ned til Om. Her vil prosessortypen stå øverst, i dette tilfellet en Snapdragon 850-CPU.
Alt om de nye pc-ene med mobilprosessorer
I Komputer for alle nummer 11/2023 kan du lese en grundig artikkel der vi gjennomgår alle fordeler og ulemper ved de nye Windows 11-datamaskinene som inneholder en mobilprosessor.
Du kan også lese mye mer om teknologien bak ARM-prosessoren og hvorfor denne CPU-typen har så overlegen batteritid.