Prosessoren som sitter i telefonen er fysisk mindre og bruker mindre strøm enn en vanlig pc-prosessor, men CPU-en finnes også i Windows 11-pc-er.
ARM-prosessorer:

Prosessoren som sitter i telefonen er fysisk mindre og bruker mindre strøm enn en vanlig pc-prosessor, men CPU-en finnes også i Windows 11-pc-er.

© Shutterstock

Microsoft vil lage sine egne ARM-prosessorer til Windows 12

Mye tyder på at Microsoft i nær fremtid vil utvikle sine egne ARM-prosessorer. Hvis de lykkes, kan de i likhet med Apple styre hele prosessen fra design til endelig produktopplevelse – kanskje allerede i Windows 12.

Mye tyder på at Microsoft i fremtiden vil produsere både maskinvare og programvare selv til Windows-pc-ene, på samme måte som Apple gjør det i dag. 

Det amerikanske Windows-mediet Windowslatest har sett på stillingsannonser innen IT og gjort en interessant oppdagelse: Nå søker Microsoft etter nye medarbeidere med ekspertise innen ARM-prosessorer og såkalte SOC (System On Chips).

Siden Windows 8.1 har det vært mulig å installere spesielle versjoner av operativsystemet på ARM-baserte prosessorer – altså samme type CPU som driver mobiltelefonen.

I dag kan du også kjøpe Windows 11-datamaskiner som til forveksling ligner på tradisjonelle pc-er, men som har en mobilprosessor i stedet for den tradisjonelle CPU-en fra Intel eller AMD.

De datamaskinene du i dag kan kjøpe med en mobilprosessor, har en Snapdragon-CPU fra produsenten Qualcomm, som også er en av de mest brukte til Android-telefoner.

Windows 12 på egne brikker

Stillingsannonsene etter utviklere av ARM-prosessorer lyses ut samtidig som et annet team hos Microsoft med stor sannsynlighet er i gang med å utvikle det som skal bli Windows 12.

Her har vi allerede skrevet om at skrivebordet i den kommende versjonen av Windows etter alt å dømme får en meldingslinje øverst som minner om den på mobiltelefonen din.

Med erfaringen fra både Windows 10 og de helt nye Windows 11-datamaskinene, som bygger på ARM-brikker, er det derfor nærliggende å tro at også Windows 12 utvikles til å kunne kjøres flytende på mobilprosessorer.

> Les også: Se hvor rask CPU-en din er

Kan ta markedsandeler fra Apple

Ved at Microsoft i fremtiden kanskje selv står for både produksjonen av maskinvare med de nye brikkene og programvaren i form av Windows 12, kan selskapet bedre sikre en helhetlig opplevelse av operativsystemet – og naturligvis sikre økt fortjeneste.

Apple følger den samme oppskriften, og i 2020 lanserte nettopp Apple også en egenutviklet ARM-prosessor med navnet M1. Prosessoren har fått mye anerkjennelse for sin hurtighet og pålitelighet. 

Hvis Microsoft i nær fremtid vil utvikle sine egne Surface-pc-er med egen CPU og eget operativsystem, kan de i likhet med Apple styre hele prosessen fra design til endelig produktopplevelse. Dermed vil de også kunne konkurrere direkte med Apple på en måte som iPhone-utviklerne ikke har opplevd tidligere.

> Les også: Hva er overklokking, og bør jeg overklokke pc-en?

Planer kan endre seg

Windows 12 blir sannsynligvis lansert mot slutten av 2024, og det er fortsatt uvisst om Microsoft rekker å utvikle en ny ARM-prosessor og få den i produksjon før den tid.

Samtidig har Microsofts planer tidligere endret seg på kort varsel, så det er ennå for tidlig å si med sikkerhet om du kommer til å kunne kjøpe Windows 12-datamaskiner med Microsoft-CPU-er.

Vi følger imidlertid saken tett og oppdaterer deg her på nettsiden så snart det er noe nytt i saken.

Hva er en ARM-prosessor?

Da Intel i 1979 lanserte prosessoren 8086, som et par år senere ble brukt i IBMs første pc i versjonen 8088, var den bygd på prosessorarkitekturen CISC, som står for Complex Instruction Set Computing. 

Ideen var at prosessoren skulle være kompleks, slik at programmererne kunne dra nytte av ytelsen med relativt enkle instruksjoner. 

ARM-prosessorer er derimot bygget på arkitekturen RISC, som står for Reduced Instruction Set Computing, og har den stikk motsatte tilnærmingen. 

Her er tanken at prosessoren skal være enkel, med færre transistorer, fysisk mindre, billigere å bygge og bruke vesentlig mindre strøm. Men det betyr også at du trenger mer kode når du programmerer til ARM, fordi prosessorens instruksjonssett er enklere. 

Det lave strømforbruket gjør ARM-CPU-er spesielt godt egnet til bruk i telefoner og nettbrett, der selve prosessoren bruker mindre enn 5 watt. 

Siden X86-systemet og ARM er bygget opp på helt forskjellige måter, kan du ikke umiddelbart kjøre kode som er skrevet til det ene systemet på det andre. 

Windows finnes i en versjon som er skrevet spesifikt for ARM-CPU-er, men ikke alle programmene i Windows er kompatible. Derfor bruker denne Windows-versjonen en emulator som kan kjøre X86-kode på et ARM-system, slik at programmene dine fortsatt fungerer. Men emulering fungerer ikke med antivirusprogrammer, så du må nøye deg med Windows sitt sikkerhetsprogram, Defender. 

På samme måte er Androids kode skrevet til ARM, så når Windows 11 snart kan kjøre Android-apper, skjer også dette med emulering. Ulempen med emulering er imidlertid at den reduserer ytelsen sammenlignet med programmer og apper som er skrevet direkte til den prosessoren som sitter i pc-en og telefonen.

Kanskje du er interessert i...