Det kan være dyrt å la pc-en stå på
Penger:

Lurer du på hva det koster å ha pc-en på? Er det mange timer hver dag, blir det fort penger av det. 

© Shutterstock

Så mye koster det å la pc-en stå på

Hvis du lar pc-en være på, vil det merkes på strømregningen din. Her ser du hva det koster å ha pc-en på hver eneste dag.

1. mars 2022 av Niklas Ernst

Strømprisene har skutt i været den siste tiden, og det merkes godt på nordmenns lommebok.

LES OGSÅ: Bitcoin bruker like mye strøm som Sverige

Det er derfor nærliggende å spørre seg selv om det er steder hvor det er mulig å spare eller kutte litt, slik at strømregningen ikke løper løpsk og gir deg grå hår.

En av de store strømslukerne i boligen er pc-en og spillkonsollen, og det tyske magasinet ZDNET har derfor regnet på hva det egentlig koster å ha pc-en stående på.

Ca. 1200 kroner i året

ZDNET har tatt utgangspunkt i en stasjonær gaming-pc som hver dag står på i fire timer. Den bruker ifølge magasinets utregninger 511 kWh i året.

Hvis vi antar at strømprisen ligger på ca. 2 kroner, gir det en årlig strømregning på 1022 kroner hvis pc-en er på fire timer hver dag. (strømstøtte fratrukket.)

Det vil si 2,80 kroner om dagen. I tillegg er standby-tiden, der pc-en ikke er slått av, ikke inkludert.

LES OGSÅ: Slik sparer du strøm på telefonen – og skåner øynene

Spillkonsoller koster også

Men det er ikke bare pc-bruken som kan koste deg dyrt. Også TV-en og spillkonsollene er storforbrukere av strøm i hjemmet.

LES OGSÅ: Få batteriet til å vare lenger i Windows 10

For eksempel viser ZDNETs beregninger at en Playstation 4 bruker 113 kWh per år ved fire timers daglig bruk. En XboX-serie X bruker 248 kWh. 

Regnet om blir dette ca 409 kroner i året for XboX-en, eller 1,12 kroner dagen.

Prisen for å ha en Playstation på i fire timer daglig er noe lavere. Det koster 186 kroner i året fratrukket strømstøtte, eller ca 51 øre dagen.

Strømprisene varierer mye

Det er stor forskjell på hva strøm koster i løpet av en dag – og på ulike ukedager. Vanligvis er prisen lavest om natten, og dyrere på de tidspunktene da folk bruker mest strøm, f.eks. i helgen og på ettermiddagen. 

Det er ikke uvanlig at forskjellen fra det billigste tidspunktet til det dyreste er 1 kroner per kWh eller mer.

Det finnes ulike tjenester på nettet og apper til telefonen som kan gi deg oversikt over strømprisene fra dag til dag. Mange strømselskaper tilbyr også tjenesten på en nettside eller i en app. 

Du kan søke på «strømpriser» i Google Play Store eller Apples App Store for å finne den riktige appen til deg. 

Da kan du – hvis det er mulig for ditt behov – velge å bruke pc-en (og husets øvrige strømslukere) i de rimeligere periodene. 

> Les også: Så lenge må pc-en være slått på for å få viktige oppdateringer

Kanskje du er interessert i...