Bruk disse tipsene til å holde orden på datamaskinen
Ordren:

Med våre tips og triks blir det enklere å holde orden på datamaskinen. 

© Shutterstock

Slik får du oversikt over filer og mapper

Det kan være vanskelig å ha god oversikt over filer og mapper på datamaskinen. Men det trenger det ikke være. Her viser vi deg hvordan du får orden på datamaskinen din.

11. november 2022 av Niklas Ernst

Med mange filer på datamaskinen kan det være litt av en jungel å holde styr på alt slik at det digitale livet ditt ikke blir et eneste kaos.

LES OGSÅ: Få mye mer plass på datamaskinen

Ett av verktøyene til å holde orden på datamaskinen din er ved hjelp av mappene. For legger du filene dine i mapper, kan du lage en struktur på datamaskinen slik at filene har et fast sted.

Akkurat som bøker som stables i hyller hjemme, blir det lettere å få oversikt ved å kategorisere. Da vet du omtrent hvor filene er når du skal bruke dem.

Her får du et par av våre beste tips til å holde orden på datamaskinen.

Tips 1: Rydd opp etter deg

Du må gjøre det til en vane å rydde opp etter deg etter en dag foran datamaskinen. 

Det gjør det nemlig mye mer oversiktlig å holde orden hvis datamaskinen er ryddig neste gang du starter den.

LES OGSÅ: Slik får du oversikt over bokmerkene dine

Når du er ferdig med å bruke datamaskinen, bør du derfor ta en titt på filene du har lastet ned eller dokumentene du for eksempel har skrevet. 

I stedet for å la filene ligge i nedlastingsmappen eller på skrivebordet, bør du organisere dem i mapper slik at du har kontroll.

Tips 2: Lag et ordentlig navnesystem

Det leder videre til tips nummer to: Det er nemlig alfa og omega å gi mapper og filer gode og konsekvente navn, slik at de f.eks. er enkle å søke frem og finne på et senere tidspunkt.

Navnet på en fil bør for eksempel inneholde en dato, navnet til den som har laget filen, en kort beskrivelse av filen og til sist filtypen. 

Hvis du har 27 varianter av «Nytt dokument» er det umulig å finne frem til det riktige. Da er noe i stil med «Julekort_desember2022_Preben» mye lettere å søke frem.

Det samme gjelder mapper, som bør ha en dato og en beskrivelse av innholdet i navnet.

Tips 3: Slett filene du ikke bruker

Et annet godt tips er å slette filer du ikke bruker. En god tommelfingerregel er at du én gang i måneden gjennomgår filene dine.

Her kan du for eksempel se etter duplikater som ikke bare tar plass, men som også gjør det vanskelig å finne det du leter etter. Dette gjør du enkelt med et program.

Når du ser gjennom filene, bør du også sjekke filnavnene og forsikre deg om at de oppfyller kravene til gode filnavn.

Tips 4: Få oversikt over mappene dine med farger

Det siste tipset til å skape orden i filer og mapper, er ved hjelp av farger. Det høres kanskje trivielt ut, men det utgjør faktisk en stor forskjell.

LES OGSÅ: Kopier filer enklere i Google Disk

I Windows er alle mapper veldig like, og hvis du har mange mapper, er det ikke alltid lett å finne det du leter etter. Men ved å gi mye brukte mapper kontrastfylte farger som for eksempel rødt eller grønt, så er de lettere å finne.

I Komputer for alle nummer 19/2022 viser vi hvordan du kan gi mappene forskjellige farger med et nytt program i Fordelssonen.

> Du kan lese artikkelen her

Du kan kjøpe det nye nummeret av Komputer for alle der du kjøper blader, eller du kan lese artikkelen i Fordelssonen allerede nå. 

Kanskje du er interessert i...