Gamle bilder på pc-en

Har du gamle bilder som ikke lenger kan åpnes liggende på pc-en? Programmet RIOT kan redde dem.

Hvordan åpne gamle bilder på pc-en

Har du hatt pc-en i mange år, har du sikkert bilder liggende på harddisken i filformater du ikke lenger kan åpne. Nå kan et nytt program åpne de gamle bildene.

14. august 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

På nittitallet var Paint Shop Pro og Corel Draw blant de mest brukte programmene til bildebehandling.

Siden den tid har mange bildebehandlingsprogrammer vært i bruk, og i kjølvannet av mange forskjellige programmer har vi også fått en mengde filformater. 

Derfor får vi ofte henvendelser fra lesere som har gamle bildefiler liggende i formater som Windows i dag ikke kan lese, og programmet de brukte da bildene ble tatt, finnes ikke lenger.

En opprydding i gamle disketter og cd-er med sikkerhetskopier avslører sikkert også filformater fra svunne tider. Det er frustrerende å ikke kunne åpne og se gjennom filene fordi du ikke lenger har de opprinnelige programmene.

Kan åpne gamle bilder

I Fordelssonen på hjemmesiden til Komputer for alle finner du nå programmet RIOT. Det ble opprinnelig utviklet for å komprimere bilder, slik at de ikke tar så stor plass.

RIOT er imidlertid også i stand til å åpne en imponerende mengde forskjellige bildeformater. Programmet kan i mange tilfeller være redningen hvis du har gamle bilder liggende som du ellers ikke får åpnet.

Åpne gamle filformater med programmet RIOT
RIOT

Her er et utvalg av bildeformatene RIOT kan åpne.


Når du har åpnet et bilde i RIOT, stiller du inn programmet til å lage en fil som er komprimert så lite som mulig. På den måten får du bevart det originale bildet.


Komprimer bilder og spar plass

I Komputer for alle 13/2020 kan du lese om hvordan du bruker RIOT til å lage mindre kopier av bildene, uten at kvaliteten blir synlig dårligere. 

Når bilder blir lagret i mindre størrelser, er det lettere å sende dem med epost eller legge dem ut på en hjemmeside.

> I Fordelssonen finner du både programmet og en grundig norsk veiledning

Kanskje du er interessert i...