Facebook i hardt vær #deletefacebook
#Deletefacebook

Data fra 50 millioner Facebook-kontoere kan være brukt i valgkampen til Donald Trump. Facebook-aksjen styrtet og brukere truer med boikott.

Facebook-skandalen: Data fra 50 millioner brukere er lekket

Et eksternt firma har misbrukt opplysninger fra over 50 millioner Facebook-brukere. Opplysningene har blant annet blitt brukt av Trump-kampanjen i det amerikanske presidentvalget.

21. mars 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Hvis du har fulgt med i mediene i det siste, har du sikkert fått med deg at det stormer rundt Facebook. 

Både i Storbritannia og USA må Facebook nå svare politikerne, og selskapets verdi på aksjemarkedet har falt med over ti prosent. Det er det største fallet de har opplevd på mer enn fire år.

Men hvordan har denne skandalen oppstått?

50 millioner brukerkontoer misbrukt

Det viser seg at det britiske analysefirmaet Cambridge Analytica har fått tak i informasjon om 50 millioner brukere ved hjelp av en app på Facebook.

Selv om bare 270 000 brukere installerte appen fikk selskapet tilgang til informasjon om både brukeren og venner av vedkommende via appen.

Facebook lot altså en app sende data fra 50 millioner brukere til et annet selskap, uten tillatelse fra brukerne.

Funksjonen har blitt fjernet av Facebook, men det viser seg at Cambridge Analytica har lagret informasjonen og brukt den til å lage mediestrategier i valgkamper.

> Les mer om Facebook her

Dermed fikk kampanjen tilgang til alle brukeropplysningene som Cambridge Analytica hadde lagret.

Skandalen har resultert i en stor Twitter-kampanje – #DeleteFacebook. Kampanjen oppfordrer brukerne å slette sine Facebook-kontoer som følge av tillitsbruddet.

Vil du slette Facebook-kontoen din? Slik gjør du det. 

Kanskje du er interessert i...