Facebook-kryptering

Kryptering skal sikre at private samtaler forblir private. Gjelder det også for kriminelle?

Facebook vil kryptere nettsamtaler

Facebook har fått et dilemma. Skal de sikre personvernet for 1,3 milliarder Messenger-brukere ved å kryptere samtalene? Og samtidig la pedofile, terrorister og andre kriminelle være i fred for myndighetene?

8. november 2019 av Steffen Nielsen


Facebook har endret strategi. Fra nå av vil firmaet kryptere samtalene dine i Facebook Messenger, slik at bare du og samtalepartneren har tilgang til samtalen.

Allerede for et par år siden innførte Facebook en lignende kryptering i tjenesten WhatsApp, og nå har de altså besluttet å innføre den i Facebook Messenger også.

Krypteringen betyr at samtalene ikke lenger ligger på serverne til Facebook, slik tilfellet er i dag, og at bare du og mottakeren har "nøkkelen" og dermed tilgang til samtalene.

Dette er godt nytt for alle som er opptatt av personvern, og ikke minst for opposisjonelle i land med undertrykkende regimer. For Facebook er det en mulighet til å komme seg videre etter skandalene som blant annet oppsto i forbindelse med tjenestens uheldige innblanding i det amerikanske presidentvalget.

> Les også: Hva er Facebook Messenger?

Kriminelle får friere tøyler

Så langt er alt vel.  

Problemet er bare at da får også terrorister, pedofile og andre kriminelle fritt spillerom og kan kommunisere uten risiko.

Krypteringen betyr nemlig at Facebook, uansett hva myndighetene sier, ikke kan utlevere informasjon om kommunikasjon mellom kriminelle. Bare hvis politiet for eksempel får tak i en telefon fra en mistenkt, kan de ha mulighet til å finne belastende informasjon.

Det har fått myndighetene USA, England og Australia til å reagere.

I en åpen henvendelse skriver de at Facebook ikke bør innføre reguleringer "som underminerer Facebooks muligheter til å reagere på illegalt innhold …".

Facebook hjelper politiet i stor stil

Faktisk har Facebooks "overvåking" vært til uvurderlig hjelp for politimyndighetene.

I det samme åpne brevet skriver de nevnte myndighetene at Facebook blant annet har hjulpet til i 2500 arrestasjoner i Storbritannia og har vært med på å hindre misbruk av over 3000 barn i samme land.

Den hjelpen opphører hvis Facebook innfører kryptering.

Kanskje du er interessert i...