Det er ingen hemmelighet at Facebook er både festplass og slagmark.
Mens de aller fleste holder seg i skinnet, skjer det ganske ofte at debatten løper løpsk og folk blir så grove og personangrepene så harde at det blir for mye.
Nå er det likevel håp for de av oss som synes at tonen blir for rå.
EU har nemlig vedtatt at det skal bli enklere å rapportere innlegg og profiler som går over streken.
EU stiller krav til gigantene
Den harde tonen har også blitt lagt merke til i Brussel. Der har EU nettopp vedtatt en lov som pålegger alle store sosiale tjenester (med over 45 millioner brukere) å tilby et verktøy som kan brukes til å klage på andre brukeres oppførsel.
Les også: Slik unngår du å bli hacket på Facebook og Instagram
Kravet fra EU er en del av den såkalte Digital Services Act (DSA), som EU nettopp har innført og som på flere andre områder skal forbedre brukernes trygghet på nettet.
Mange store sosiale medier, som Facebook og Instagram, har imidlertid en klageinstans allerede, og det er den vi gjennomgår i denne artikkelen. Dermed vet du hvordan du heretter kan reagere på grove innlegg fra venner og uvenner på Facebook.
Fremgangsmåten kan naturligvis også benyttes til å rapportere uønskede innlegg og falske Facebook-profiler.
Slik rapporterer du et innlegg på Facebook
Den enkleste løsningen for å rapportere et innlegg på Facebook er å benytte deg av innstillingene ved selve innlegget.
Følg denne fremgangsmåten for å gjøre Facebook oppmerksom på uønskede innlegg, sjikane og faktiske lovbrudd.
- Klikk på de tre prikkene øverst til høyre på Facebook-innlegget.
- Velg Rapporter innlegg.
Legg også merke til de andre alternativene for å uttrykke misnøye. Facebook reagerer som regel bare på virkelig grove innlegg. Hvis du bare misliker et innlegg, kan det altså være mer hensiktsmessig å blokkere avsenderen for en periode.
- Nå ser du en ny og lang meny der du skal oppgi hva du mener er galt med innlegget. Det kan være at det viser vold, nakenhet eller er direkte ulovlig. I sistnevnte tilfelle velger du Rapporter ulovlig innhold.
- I de neste par vinduene skal du spesifisere hva du mener er ulovlig. Det kan for eksempel være en ærekrenkelse rettet mot deg. Til slutt sender du skjemaet til Facebooks ansatte.
- Deretter er det bare å avvente Facebooks svar på rapporteringen. Du blir varslet så snart de har sett på saken.
Les også: Ekspertenes beste Facebook-tips

Klikk på de tre prikkene på innlegget for å reagere på det du ikke liker. Deretter får du god mulighet til å forklare hvorfor du vil rapportere innlegget. Det kan være fordi du mener det er uønsket, sprer falsk informasjon, hatefull retorikk eller sjikane.
Slik rapporterer du en Facebook-profil
Du kan også rapportere en person som gjentatte ganger viser krenkende atferd – eller en profil du tror er falsk eller utgir seg for å være en annen.
I så fall må du først gå til den aktuelle Facebook-profilen.
- Gå til profilen for den du vil rapportere. Det gjør du ved å klikke på navnet til vedkommende.
- Klikk på de tre prikkene øverst til høyre på profilsiden
- Velg Finn hjelp, eller rapporter
- Nå kan du oppgi om personen legger ut upassende innhold, gjør noe ulovlig, utgir seg for å være en annen eller på annet vis bryter med gode tone eller Facebooks retningslinjer.
- Foreta valgene dine i de følgende menyene for å spesifisere hva vedkommende har gjort seg skyldig i.
> Les også: Sjekk selv: Hva kan andre se om deg på Facebook?
Hva skjer når du rapporterer innlegg på Facebook
Når du rapporter et innlegg eller en profil på Facebook, gjennomgår selskapet det som er rapportert og vurderer om det strider mot Facebooks fellesskapsregler. En innrapportering betyr altså ikke automatisk at innhold blir fjernet.
Rapporten du sender er fortrolig. Personen bak innlegget eller profilen du rapporterer, får altså ikke vite hvem det er som har rapportert vedkommende.
Det eneste unntaket er hvis du rapporterer krenkelser av opphavsrett. Hvis noen bruker bilder eller tekst på Facebook-profilen sin som du har opphavsretten til, kan du rapportere dette. Bare da vil personen få vite hvem som har rapportert ham eller henne.
Les også: Hva er Facebook Messenger?