Hva er VPN, og hvordan fungerer det?
Hva er VPN, og hvordan fungerer det?

Du får svar på alle spørsmål om VPN i denne artikkelen.

© Shutterstock

Hva er VPN?

Med en VPN-tilkobling kan du omgå sensur, få tilgang til nettsider og tjenester fra andre land, kryptere dataene dine og mye mer. Vi forklarer hvordan.

12. april 2023 av Martin Lorentsen

Du har kanskje hørt om VPN før fordi du har en venn som bruker den når dere skal strømme serier eller sport. Eller kanskje har du fått anbefalt en VPN av nerdete personer for å styrke personvernet ditt på nettet.

VPN står for Virtual Private Network og er kort fortalt en smart teknologi som er utviklet for å hjelpe deg når du er på Internett.

Men hva betyr det egentlig, og hvordan fungerer teknologien? Det og mye mer gir vi svar på her.

LES OGSÅ: Slik bruker du inkognitomodus og privat nettleser

Derfor trenger du en VPN

Nettsider, tjenester og tredjeparter som f.eks. internettleverandører samler inn mye data om oss når vi er på nettet. Det kan for eksempel være opplysninger om hvilken type maskinvare du bruker, hva du søker etter og hvor du befinner deg.

Hvis du bruker en VPN-tilkobling, blir det umulig for andre å se disse dataene. Nettsteder, internettleverandører osv. aner f.eks. ikke hvor du befinner deg når du har en VPN aktivert.

Opplysninger som nettleserhistorikk og inntastede passord blir heller ikke registrert på nettverket når du bruker en VPN, og dermed beskytter du deg også mot personer med uærlige hensikter.

LES OGSÅ: Se hvilke programmer som snoker i privatlivet ditt

Hvordan fungerer en VPN?

En VPN-tilkobling sørger for at forbindelsen mellom deg og alle nettsider du klikker deg inn på er kryptert. I praksis betyr det at du blir så godt som usynlig for andre. 

Pc-en og ruteren din har vanligvis en unik IP-adresse som blant annet viser hvor i verden du befinner deg når du er på nettet.

Når du bruker en VPN, blir internettforbindelsen kryptert og IP-adressen din skjult ved at du får en ny, falsk IP-adresse. Dermed blir du usynlig på nettet, og ingen kan snoke i privatlivet ditt.

LES OGSÅ: Hva er wifi, og hvordan fungerer det?

Kan jeg bruke VPN til strømming?

Du har kanskje hørt ordet VPN i forbindelse med strømming. VPN-tilkoblinger brukes nemlig ofte av personer som ønsker å omgå såkalt geo-blocking. 

Geoblokkering, eller geo-blocking, er en teknologi som begrenser hvor i verden et bestemt innhold er tilgjengelig.

Du kan for eksempel ikke se innhold på den amerikanske strømmetjenesten Hulu andre steder enn i USA. Med en VPN kan du imidlertid skjule plasseringen din og for eksempel få det til å se ut som om du befinner deg i Amerika.

Dermed kan en VPN-forbindelse brukes til å «lure» nettsider til å tro at du er i det landet de har begrenset innholdet til.

LES OGSÅ: Så mye data bruker strømmingen

Hvilken VPN bør du velge?

Vanligvis koster det penger å bruke en VPN-tilkobling, men det finnes også gratisversjoner. Enkelte gratis VPN-klienter er litt kompliserte å bruke og må lastes ned som et frittstående program til pc-en.

Den gratis VPN-utvidelsen til nettleseren CyberGhost VPN Free Proxy er imidlertid et unntak. I tillegg til at den ikke koster noe, er CyberGhost VPN Free Proxy ganske lett å bruke.

I Komputer for alle nummer 7/2023 kan du lese mye mer om denne gratis VPN-utvidelsen og hvilke nettlesere den fungerer med.

Hvis du abonnerer på Komputer for alle, kan du også lese en PDF-versjon i artikkelen i Fordelssonen. Klikk her for å lese artikkelen.

Har du ikke abonnement ennå, kan du få det her.

Kanskje du er interessert i...