Bytt enkelt til Firefox som standard nettleser i Windows.
Bytt til Firefox

Microsoft vil gjerne at du velger selskapets Edge-nettleser. Så mye at det er veldig vanskelig å bytte til en konkurrent.

Nå er det enkelt å bytte standard nettleser i Windows

Det er ganske komplisert å endre standard nettleser i Windows 10 og 11, men nå har folkene bak nettleseren Firefox funnet en løsning.

De fleste Windows 10-eiere har for lengst oppdaget at Microsoft svært gjerne vil at flere skal bruke selskapets nettleser Edge.

Det viser seg for eksempel ved at Edge tilbakestilles til standard når du installerer større oppdateringer, og du må bekrefte valget ditt flere ganger når du prøver å bytte standard nettleser manuelt.

Samtidig krever det en omstendelig prosess i Windows-innstillingene hvis du vil fjerne Edge som standard for å bruke for eksempel nettleseren Chrome eller Firefox som standard nettleser.

Som vi nettopp har avdekket her i Komputer for alle blir det dessverre ikke bedre i Windows 11. Faktisk tvert imot, for i Windows 11 kan du ikke bare velge en annen nettleser.

Her må du i stedet velge en annen nettleser for hver filtype som kan åpnes av en nettleser. Det vil si at du må gjennom de samme trinnene utallige ganger. 

Dette gjør din standard nettleser

Hvis du ikke selv har endret innstillingene i Windows – eller nettopp har oppdatert pc-en din med en større funksjonsoppdatering – er Microsoft Edge din standard nettleser.

Det betyr at alle lenker du klikker på, for eksempel i en e-post, vil åpne hjemmesiden i Edge. Det samme gjelder hvis du klikker på Windows-funksjoner i Innstillinger, som viser mer informasjon fra nettet. 

Også disse åpnes i Edge. Det kan være ekstremt irriterende hvis du heller foretrekker en annen god nettleser i det frie markedet. 

> Les også: Slik bruker du inkognitomodus og privat nettleser

Vanskelig å bytte nettleser

Slik det er i dag må du dessverre innom Standardapper i Innstillinger i Windows 10 for å endre standard nettleser. Herfra klikker du på den nåværende nettleseren for å se en liste over tilgjengelige nettlesere på pc-en, som du deretter kan erstatte den nåværende med. 

Samtidig har det ikke vært mulig for programmer å gjøre dette ved å klikke på en knapp i programmet, noe du kunne i tidligere versjoner av Windows.

Den kronglete metoden fører til at mange av oss fortsetter å bruke halvdårlige standardprogrammer.

> Les mer om hvordan du skifter standard nettleser i Windows 10 her

Firefox har funnet den hellige gral

I stedet for å la brukerne begi seg inn i kronglete Windows-innstillinger, har Mozilla, som står bak Firefox, satt seg grundig inn i hvordan funksjonen fungerer i Windows. 

Denne kunnskapen har de brukt til å endre hvordan du gjør Firefox til standard nettleser i Windows. Akkurat som i gamle dager kan det igjen la seg gjøre ved å klikke på en knapp i Firefox-innstillingene. En talsmann hos Mozilla forklarer denne nye muligheten:

«Det bør være enkelt for brukere å angi egendefinerte standardinnstillinger. Siden det ikke har skjedd i Windows 10 og 11, har Firefox sett på andre deler av Windows-operativsystemet for å gi en brukeropplevelse tilsvarende den Windows gir Edge når brukere velger Firefox som standard nettleser.»

Med andre ord er det nå like enkelt å velge Firefox som Edge, noe som bare virker rimelig ut ifra et konkurranseperspektiv.

Firefox er bygd på åpen kildekode, og vi håper derfor at selskapets nyvinning også gjelder i andre nettlesere som Google Chrome eller norske Opera.

Byttet til Firefox som standard nettleser
Firefox

I Firefox-innstillingene kan du nå bare klikke på én knapp i programmet for å skifte standard nettleser – uten å måtte gå omveien til innstillingene i Windows. 

Lukker Microsoft hullet?

Ifølge Microsoft ble valget av standardprogrammer i sin tid endret for å unngå «nettleserkidnapping» – altså at skadevare endret standard nettleser eller andre programmer uten at du visste om det. 

Hvis funksjonen er innført som et sikkerhetstiltak, er det store spørsmålet om Microsoft kan leve med at det nå er mulig for programvareprodusenter å omgå den – eller om de endrer funksjonen én gang til før lanseringen av Windows 11, slik at Firefox-trikset ikke lenger virker. 

Vi følger naturligvis saken tett her i redaksjonen.

> Edge fungerer best når du er logget inn i nettleseren. Her kan du se hvordan du logger inn i Edge. 

Kanskje du er interessert i...