Hengelås i nettleseren
Hengelås i nettleseren

Hengelåsen du vanligvis finner til venstre for en nettadresse, forsvinner snart fra Google Chrome.

© Shutterstock

Snart forsvinner hengelåsen fra Google Chrome

Den lille hengelåsen som viser at en nettside er sikker, vil snart forsvinne fra Google Chrome. Men hvordan finner du da ut om en nettside er usikker?

12. august 2021 av Martin Lorentsen

Når du surfer på Internett, har du kanskje lagt merke til den lille hengelåsen på adresselinjen til venstre for nettadressen.

Hengelåsen indikerer at tilkoblingen til nettsiden du besøker er sikker. Dette er spesielt viktig hvis du skal laste ned noe fra nettsiden eller angi betalingsinformasjonen din i forbindelse med et kjøp.

Hvis du bruker nettleseren Google Chrome, vil du snart oppdage at hengelåsen forsvinner, men det betyr ikke at nettsiden plutselig er blitt usikker.

LES OGSÅ: Slik endrer du lagrede opplysninger i Chrome

HTTP eller HTTPS?

Hengelåsen du finner ved siden av nettsidens adresse indikerer først og fremst at nettsiden har kontroll på sikkerheten.

Det kan du også se ved at det står HTTPS i stedet for bare HTTP først i adressen til nettsiden. F.eks. https://komputer.no.

HTTP står for Hypertext Transfer Protocol, og HTTPS for Hypertext Transfer Protocol Secure – altså er det S-en som indikerer at nettsiden er sikker.

Det betyr kort sagt at innholdet på nettsider med HTTPS er sikret via kryptering – og så langt har disse sidene vært enkle å gjenkjenne fordi du kan se hengelåsen til venstre for URL-adressen i nettleseren.

LES OGSÅ: Google oversetter nettsiden

Derfor fjerner Google hengelåsen

Det kan umiddelbart høres helt feil ut at Google fjerner hengelåsen som frem til nå har informert brukerne om tilkoblingen er sikker, men de har faktisk en ganske god grunn til det.

For ifølge en rapport fra Google er mer enn 90 prosent av nettrafikken verden over nå kryptert med HTTPS.

Derfor er det ikke lenger nødvendig å vise hvilke nettsider som er sikre. 

I stedet vil du i Google Chrome få en advarsel hvis en nettside er usikker. Dette angis med et advarselssymbol etterfulgt av teksten «Ikke sikker».

LES OGSÅ: Ny funksjon i Chrome: Beskytt historikken din

Fortsatt mulig å kontrollere sikkerheten

Selv om Google Chrome sier farvel til den synlige hengelåsen, er planen at du fortsatt raskt kan sjekke om en nettside er sikret med HTTPS.

Der det tidligere var en hengelås, vises det nå en klikkbar pil som åpner et felt og angir om tilkoblingen er sikker.

Klikkbar pil i Chrome
Klikkbar pil

I stedet for hengelåsen vil det snart være en klikkbar pil som åpner en liten oversikt over sikkerheten til nettsiden.

© Google


For øyeblikket testes funksjonen, men det forventes at hengelåsen vil forsvinne når Chrome versjon 93 rulles ut til alle.

LES OGSÅ: 5 enkle tips om fanene i Google Chrome

Kanskje du er interessert i...