Edge ekspanderer

Edge tar stadig større plass på Windows-maskinen – og nå har Microsoft fått en ny idé for å reklamere for nettleseren.

Microsoft legger nytt søkefelt midt på skjermen

Mange brukere har den siste tiden opplevd et "flytende" søkefelt midt på Windows-skrivebordet. Vi viser hvordan du deaktiverer det siste påfunnet fra Microsoft.

Kanskje har du sett det allerede, eller kanskje har du opplevelsen til gode?

Microsoft har i hvert fall tatt et overraskende grep i kampen mot Googles søkemotor og den populære nettleseren Chrome, i form av et svært så synlig søkefelt midt på Windows-skrivebordet!

Hva er søkelinjen i Windows?

De første rapportene om det nye fenomenet kom i april og mai, da enkelte pc-brukere plutselig fikk et nytt søkefelt midt på skjermen. Når man skrev et søkeord og trykket Enter, ble det vist en liste med søkeresultater fra Edge. Søkefeltet var med andre ord en ny "inngang" til nettleseren Edge, slik at man slipper å åpne søkesiden i nettleseren hver gang man vil søke etter noe på nettet.

Det er i utgangspunktet ingen dum idé, men langt fra noe alle trenger, og særlig ikke dem som, i likhet med de fleste pc-brukere i verden, foretrekker nettleseren Chrome og Googles søkemotor fremfor tilsvarende løsninger fra Microsoft.

Et ekstra søkefelt

Søkefeltet i Windows, som stadig flere stifter bekjentskap med, har ingenting med det vanlige søkefeltet å gjøre. Det ligger fortsatt på oppgavelinjen og kan brukes til å søke på nettet (eller lokalt på pc-en).

I stedet ligger det nye søkefeltet, som Microsoft kaller en "søkelinje", midt på skjermen og over de andre åpne vinduene. Det er temmelig irriterende, særlig når du ikke har tenkt å bruke det.

Les også: Microsoft tvinger deg til å bruke Edge

Search bar edge

Slik ser den nye søkelinjen ut på en Windows-pc.

Slik slår du av søkelinjen i Windows

Selv om søkemotoren Bing og nettleseren Edge har blitt bedre de senere årene, som vi skrev om i artikkelen Derfor bør du vurdere å bruke Bing, vil nok pc-brukere flest ha seg frabedt å få denne funksjonen tredd nedover hodet. Edge gjør det heldigvis mulig å slå den av.


Som du ser i bildet over, tilbyr søkelinjen selv å slå seg av med knappen Turn off search bar den første gangen den dukker opp på maskinen. Du kan også slå den av selv på et senere tidspunkt. Det gjør du slik:


 1. Klikk på de tre prikkene lengst til høyre på søkelinjen i Edge.
 2. Fjern haken ved Start søkelinjen automatisk.
 3. Velg Lukk søkelinjen.

Slik finner du igjen søkelinjen

Det er faktisk ikke alle Windows-bruker som har blitt belemret eller beriket med søkelinjen i Edge. For det første må man ha Edge-versjon 111 eller senere, og selv da er det forskjell på når linjen blir tilgjengelig for Windows-brukere rundt om i verden.

Hvis du ikke allerede har sett søkelinjen, men har lyst til å prøve den, gjør du som følger:

 1. Åpne Edge
 2. Klikk på de tre prikkene øverst til høyre, og velg Flere verktøy
 3. Velg Start søkelinjen.

Dermed får du Microsofts søkelinje som et svevende element på skjermen over alle andre åpne vinduer.

Slik fjerner du søkelinjen helt fra Windows

Selv når du deaktiverer søkelinjen som vist over, risikerer du at den dukker opp igjen etter omstart av maskinen. Det skjer ikke hvis du velger den harde løsningen der du deaktiverer linjen helt i Windows-registeret. Hvordan du gjør det, forklarer vi her:

 1. Gå til denne nettsiden
 2. Bla ned til Disable_Microsoft_Edge_desktop_Search_Bar_for_all_users.reg
 3. Klikk på Download
 4. En såkalt reg-fil lastes ned til maskinen.
 5. Dobbeltklikk på filen for å legge til verdiene i filen i registerdatabasen. Det kan tenkes at du må bekrefte valget underveis.
 6. Deretter kan du slette reg-filen.

Dermed bør du ikke se søkelinjen igjen ... men så spørs det vel om ikke Microsoft snart finner på noe annet i stedet?


Les også: Slik styrer du Discover-funksjonen i Edge

Kanskje du er interessert i...