Microsoft presser brukerne til å bruke Edge-nettleseren
Så bruk Edge, da:

Microsoft er svært insisterende i forsøkene på å få deg til å droppe konkurrerende nettlesere og i stedet bruke selskapets egen, altså Edge.

© Shutterstock

Nå tvinger Microsoft deg til å bruke Edge

Microsoft setter på tommeskruen og vil nå tvinge oss til å bruke Edge-nettleseren i både Windows 10 og 11 samt på Android- og iOS-enheter.

Et gammelt ordspråk sier at du kan tvinge en hest til vannet, men du kan ikke tvinge den til å drikke.

Dette ordspråket har Microsoft tilsynelatende ikke hørt om, for selskapet prøver med alle midler å tvinge alle med Windows til å bruke den innebygde Edge-nettleseren.

I flere tilfeller har Microsoft i det siste anstrengt seg enda et hakk, slik at du ikke skal slippe unna Edge uten å måtte gjøre en solid innsats.

Og det er ikke bare Windows-brukere som blir presset over på Edge. Som du kan lese i denne artikkelen, blir du også presset til å bruke Edge på både Android-telefoner og -nettbrett, og på iPhone og iPad.

> Les også: Nå får du mer reklame i Windows

Overtalelse med Windows Update

I ett tilfelle nylig sendte Microsoft ut en Windows-oppdatering til Windows 10 og 11 der det ble mulig for Windows å endre standardnettleseren i operativsystemet med ett klikk.

Det ga mange problemer for brukere av Googles nettleser, Chrome. 

Enkelte fortalte om advarsler fra Windows hver gang de åpnet Chrome-nettleseren og at alle forsøk på å gjøre Chrome til standardnettleser igjen eller gjenopprette standardinnstillingene, mislyktes.

Den fatale oppdateringen hadde navnet KB5025221.

> Les også: Standardprogrammer i Windows endres uten at du godkjenner det

Kort tid etter at oppdateringen ble sendt ut til alle Windows-datamaskinene, begynte de første advarslene å dukke opp på Googles supportsider

I noen tilfeller var problemet at hver gang du åpnet Chrome på en pc med den installerte oppdateringen, dukket innstillingene for standardnettleseren opp for å overtale deg til å bytte standardnettleser fra Chrome.

Problemet lot seg bare løse ved å rulle tilbake den trakasserende oppdateringen igjen.

Google måtte løse problemet

I forrige måned sendte Google ut en oppdatering til Chrome-nettleseren som både har løst de gjentatte dialogboksene med valg av standard nettleser og gitt mulighet til igjen å velge Chrome som standard. 

Ettersom problemet ble løst av Google og ikke av Microsoft selv, tyder dette på at de irriterende funksjonene i Windows-oppdateringen sannsynligvis ikke var en feil, men en helt bevisst strategi.

> Les også: 3 grunner til at du bør prøve Microsoft Bing

Vil også kapre mobilbrukere

Samtidig har Microsoft også økt presset på brukere av mobiltelefoner og nettbrett med Android og iOS.

Hvis du bruker Microsoft-appen Teams til møter eller Outlook til e-postmeldinger, har disse to appene nå begynt å lokke deg over til Edge i mobiltelefonen.

Det skjer helt konkret ved at alle lenker du trykker på i Teams eller Outlook automatisk åpnes i Edge på telefonen, i stedet for i den standard nettleseren du har valgt.

Hvis du ikke har Edge installert på telefonen eller nettbrettet, dukker det i stedet opp en oppfordring til å prøve Edge-nettleseren, med en lenke direkte inn i appbutikken på telefonen der du kan laste ned Microsofts nettleser. 

Når du klikker på lenker i Microsofts apper, blir du umiddelbart foreslått å prøve Edge-nettleseren i stedet for den nedtonede standardnettleseren, som ikke nevnes ved navn.
Prøv Edge:

Når du klikker på lenker i Microsofts apper, som Teams og Outlook, blir du umiddelbart foreslått å prøve Edge-nettleseren i stedet for den nedtonede standardnettleseren, som ikke nevnes ved navn.

Teams-finte også på vei til Windows

Ifølge et støttedokument fra Microsoft som er fritt tilgjengelig, har selskapet også planer om å følge samme strategi i Teams og Outlook på Windows-pc-er.

Microsoft forteller selv at det er for å effektivisere opplevelsen av selskapets produkter, fordi du da kan se for eksempel Teams side om side med nettsiden du har åpnet. 

Hvis du ikke ønsker å bruke Edge eller du foretrekker en annen nettleser som f.eks. Chrome, kan det altså tyde på at du vil bli tvunget til å gjøre valget oftere fremover. 

> Les alle nyhetene om Windows 11 her

Kanskje du er interessert i...