Microsoft gjør det vanskelig å skifte nettleser i Windows 11
Microsoft

Hvis det er opp til Microsoft, må du bruke Edge-nettleseren i Windows 11. De gjør i hvert fall det de kan for at du ikke skal skifte til en annen standard nettleser.

© Shutterstock

Microsoft gjør det vanskelig å skifte nettleser i Windows 11

Hvis du ønsker å bruke en annen nettleser enn Edge som standard i Windows 11, bør du forberede deg på omstendelig arbeid.

13. september 2021 av Martin Lorentsen

Microsoft har lagt ned mye arbeid i Edge-nettleseren, som er spesialtilpasset for Windows.

Det er derfor ingen hemmelighet at Microsoft vil at vi skal bruke Edge-nettleseren som standard nettleser. Og det gjelder spesielt i Windows 11.

Microsoft Edge blir imidlertid ikke brukt av alle, selv om nettleseren kontinuerlig oppdateres med nye funksjoner. 

For noen handler det om at de er vant til å bruke en annen nettleser som Vivaldi, Google Chrome eller Firefox, som alle har sine fordeler. Andre liker rett og slett ikke Edge-nettleseren.

Uansett årsak har mange pc-brukere valgt å bytte til en annen standard nettleser i Windows, og det har vært relativt ukomplisert å gjøre det i Windows 10. 

Men det blir en helt annen sak i Windows 11.

LES OGSÅ: Windows 11 kommer 5. oktober

Slik skifter du standard nettleser i Windows 11

I Windows 10 trenger du bare å gå til innstillingene for standardapper og velge en annen installert nettleser som standard. 

I Windows 11 blir det litt mer vanskelig.

Du må fortsatt gå til appinnstillingene i operativsystemet for å skifte standard nettleser, men det er ikke nok. Du må også spesifisere foretrukket nettleser som standard for hver filtype relatert til Internett. Det skriver The Verge.

Hvis du vil skifte standard nettleser til f.eks. Firefox, må du manuelt angi Firefox som standard for HTML, WEBP, FTP, HTTP, HTTPS og mange andre. 

Det kan dermed ta betydelig tid å skifte standard nettleser i Windows 11, og når du skifter, vil Microsoft i et lite popup-vindu også prøve å overtale deg til å bruke Edge i stedet for den valgte nettleseren.

LES OGSÅ: Slik skifter du standard nettleser i Windows 10

Vær oppmerksom når du laster ned en ny nettleser

Microsoft har gjort det vanskelig å skifte standard nettleser i Windows 11, men ved hjelp av et triks kan prosessen gjøres betydelig enklere. Som det ser ut nå kan du bare bruke metoden én gang, og det er fort gjort å gå glipp av denne muligheten.

Når du har lastet ned en ny nettleser og åpner en lenke for første gang, dukker det opp et vindu som spør hvilken app du vil åpne lenken med.

Hvis du velger din foretrukne nettleser og husker å krysse av for Bruk alltid denne appen, blir nettleseren din automatisk standard nettleser for alle filtyper.

Det er dessverre lett å glemme å sette en hake og i stedet bare velge nettleseren du vil åpne lenken med. Hvis du gjør det, går du glipp av muligheten til å skifte standard nettleser på nytt. 

I stedet må du velge hver filtype manuelt.

Om Microsoft vil endre prosedyren for bytte av standard nettleser i Windows 11, vet vi ennå ikke, men Firefox, Opera, Vivaldi og Google Chrome har alle uttrykt seg kritisk til Microsofts forsøk på å tvinge brukerne til å bruke Edge.

LES OGSÅ: Unngå skadevare på pc-en med Googles nettleser

Kanskje du er interessert i...