Her finner du Microsofts data om deg

Microsoft samler inn informasjon om deg i Windows, Edge og andre steder på nettet. Vi forteller deg hvordan du kan slette uønskede opplysninger av privat karakter.

Så mye vet Microsoft om deg

Alt Microsoft vet om deg ligger i et kontrollpanel på Microsofts nettside, og dette får du enkelt tilgang til selv. Her finner du hele oversikten og kan fjerne f.eks. søke- og stedshistorikk.

30. mai 2022 av Steffen Nielsen

Det er ikke småting Microsoft vet om deg. 

Når du for eksempel surfer på nettet i Edge, lagres søkehistorikken i nettleseren i form av informasjonskapsler slik at annonsører kan målrette annonser til deg. 

> Har du full oversikt over hva informasjonskapsler er? Ellers kan du få det i veiledningen vår om informasjonskapsler her

Denne typen datainnsamling er velkjent, og det er blant annet derfor vi har nettlesere som Vivaldi, som lar deg surfe helt privat.

LES OGSÅ: Slik bruker du inkognitomodus og privat nettleser

Men Microsofts innsamling av data stammer også fra en rekke andre kilder. 

Alt du gjør på pc-en registreres

Det du gjør i Windows, for eksempel bruken av søkefeltet, er dermed gjenstand for Microsofts skarpe blikk. Det samme er bruken av apper, datamaskinens plassering, bruk av mikrofon og nettkamera og mye annet. 

Faktisk registreres nesten alt du gjør når du er logget på Microsoft-kontoen i Windows, en app eller i Edge.

Det store spørsmålet er nå hvordan du overhodet finner ut hva Microsoft vet om deg. 

Her kan Microsoft selv hjelpe deg. På samme måte som f.eks. Google, tilbyr Microsoft en oversiktsside på nettet som viser en komplett oversikt over dataene de har samlet inn om deg, pc-en og telefonen din.

LES OGSÅ: Så mye vet Google om deg – og slik sletter du det

Vis og slett personlige data hos Microsoft

Du finner Microsofts side med aktivitetene dine på denne lenken. Du må logge på Microsoft-kontoen for å få tilgang til nettsiden.

Microsoft Dashboard

Microsoft Dashboard til administrering av personopplysninger er delt inn i seksjoner. Her vises det på engelsk, men på kontoen din vil det stå på norsk.


Som vist over i en engelsk utgave av siden, er Microsofts såkalte dashbord (kontrollpanel) delt inn i seksjoner som f.eks. nettleseraktivitet og taledata. 

Du kan klikke deg inn på de enkelte delene for å få detaljert informasjon om hva Microsoft vet om deg, og du har også muligheten til å slette konkret historikk, f.eks. hvor du og pc-en din har vært.

Slik kontrollerer du hva som samles inn

Når du ser gjennom historikken, vil du i noen tilfeller kanskje lure på hvordan Microsoft har fått tilgang til så mye informasjon om deg. 

Mange av opplysningene kommer nemlig ikke fra aktivitetene i Edge, men i stedet fra Windows 10 eller 11. 

I operativsystemet kan du selv si nei til å sende konkret informasjon til Microsoft, men det kan være vanskelig å få oversikt over Windows-innstillingene. 

I stedet anbefaler vi programmet WPD til formålet. I WPD vises det en lang liste med personverninnstillinger, og du trenger bare slå av glidebryteren ved de elementene der du ikke vil at Microsoft skal samle inn informasjon om deg.

Du finner WPD og en medfølgende veiledning i Fordelssonen her 

Kanskje du er interessert i...