Informasjonskapsler i Google Chrome
Cookies – nei takk:

En vigtig indstilling i Chrome kan forhindre målrettede reklamer, når du surfer.

Slik unngår du tredjeparts informasjonskapsler i Chrome

En smart innstilling i Chrome sørger for at du slipper målrettet reklame i nettleseren. Her viser vi hvordan du administrerer såkalte tredjeparts informasjonskapsler i nettleseren.

Du har sikkert lagt merke til at nettsteder ser ut til å vite hva du har sett og søkt etter på tidligere på dagen.

Hvis du har søkt etter for eksempel "hyttedo" på Google, kan du regne med å bli fulgt over hele nettet av annonser for nettopp toalettfasiliteter for hyttebruk.

Årsaken er informasjonskapsler som følger deg fra nettsted til nettsted, såkalte sporingskapsler.

Hva er sporingskapsler?

En sporingskapsel er en liten tekstfil som lagres i nettleseren. Innholdet i den er basert på hva du foretar deg på nettet. Den innhenter data om hva du har klikket på, hvor du bor, hva du har søkt etter, kjøpevaner og mye mer.

En sporingskapsel kan følge deg på tvers av nettsteder og enheter. Du kan for eksempel gjøre et søk på mobilen som denne sporingskapselen husker når du senere logger på Google-kontoen din fra en pc.

Sporingskapsler er bokstavelig talt gull verdt for annonsørene, men for oss pc-brukere kan det å bli forfulgt fra nettsted til nettsted føles temmelig invaderende.

Les også: Slik slipper du irriterende spørsmål om informasjonskapsler

Google vil fjerne sporingskapsler i 2024

Det er Googles erklært mål å fase ut de sporingskapslene fra Chrome. Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Google dropper sporingskapsler

Google har nettopp fortalt at planene settes ut i livet neste år, men testing pågår allerede.

Sporingskapslenes dager er altså ikke talte riktig ennå. 

Mens vi venter på at Google skal gjennomføre planene, kan vi i det minste vise hvordan du selv kan deaktivere sporingskapsler i nettleseren. 

Du kan enten slå dem av helt eller sørge for at nettsider ignorerer dem og viser tilfeldige annonser i stedet for målrettede.

Slik blokkerer du sporingskapsler i Chrome

Her viser vi hvordan du finner innstillingene for informasjonskapsler i Chrome og deaktiverer  sporingskapslene.

  1. Gå først til innstillingene i Chrome ved å klikke på de tre prikkene øverst til høyre og velge Innstillinger i menyen
  2. Velg Personvern og sikkerhet i menyen til venstre
  3. Velg Informasjonskapsler og andre nettstedsdata
  4. Sett markering ved Blokker informasjonskapsler fra tredjeparter

Litt lenger nede bør du også slå på skyveknappen ved Send en "Do Not Track"-forespørsel sammen med nettrafikken din. Dermed reduserer du muligheten for at annonser målrettes mot deg.

Vær klar over at disse innstillingene ikke endrer de grunnleggende informasjonskapslene som blant annet hjelper deg med å forbli innlogget på hjemmesider.

Les også: Den store guiden til informasjonskapsler

Slett informasjonskapsler med jevne mellomrum

Du kan selvfølgelig også slette alle informasjonskapsler med jevne mellomrom for å sikre at nettleseren ikke lagrer informasjon som du ønsker å holde privat.

Det kan du få hjelp med av programmet Ashampoo Winoptimizer 2023.

Som leser av Komputer for alle kan du laste det ned gratis fra Fordelssonen, der du også finner en detaljert guide til de mange andre Windows-optimaliseringene som er mulige med programmet. 

> Her kan du laste ned Ashampoo Winoptimizer 2023 og en grundig veiledning

Kanskje du er interessert i...