Slik får du et perfekt trådløst nettverk

Én måte å få bedre nettverksdekning på, er å ta ruteren ut av skapet.

3 tips til et perfekt trådløs hjemmenettverk

Nettverket kan være langsomt og ustabilt selv om du kjøper den beste ruteren på markedet. Her er våre beste tips til hvordan du får bedre trådløs dekning hjemme – også med den gammel ruteren.

21. desember 2017 av Henning Dadkhah Rasmussen

I den store testen i Komputer for alle, som du kan lese i den trykte utgaven av bladet, har vi sammelignet seks av markedets beste trådløse nettverk. Én god nyhet i testen er at alle de seks ruterne leverer utmerkede nettverk som vil sikre god dekning i de fleste norske hjem.  

Dessverre klarer ikke teknikken alt alene. Selv vinneren av testen vil levere middelmådige resultater hvis du ikke følger anbefalingene fra produsenten ved oppkobling og bruk. 

Huset ditt kan dessuten ha en form og være bygget av materialer som gjør det umulig for alle rutere å levere full dekning i hele hjemmet.  

Er dette tilfellet hos deg, kan det tenkes at du må investere i litt ekstrautstyr.

Her er våre tre beste tips til perfekt trådløs dekning

Tips 1: Plassering, plassering, plassering

Er det én ting som har endret seg lite i årenes løp, så er det designen på ruterne. De er ingen fryd for øyet, og derfor ikke så attraktive å ha fremme. Rent visuelt gjør de seg bedre når de ikke synes, for eksempel i et skap.  

Men setter du den der, svekkes det trådløse signalet kraftig. Det samme gjelder hvis du setter den på gulvet i et hjørne.  

Optimal plassering er i bordhøyde midt i huset, slik at den kan dekke alle rom.

Les også: 5 tips til raskere internett 

Tips 2: 2,4 GHz dekker mye bedre

Moderne rutere inneholder flere nettverk som sender på flere frekvenser – både 2,4 og 5 GHz. Det er store fordeler ved å bruke det nyere 5 GHz-nettverket, men rekkevidden er ikke en av dem. Tvert imot.

Jo høyere frekvens, desto høyere hastighet, men dårligere rekkevidde. Derfor bør du i stedet koble deg på ruterens 2,4 GHz-nettverk når du oppholder deg i rom som ligger langt unna ruteren.

Tips 3: Utvid nettverket med en forsterker

Noen ganger klarer ikke det trådløse nettverket å dekke hele huset, uansett hvor du plasserer ruteren. Det fungerer for eksempel dårlig hvis du har tre etasjer og ruteren står i første, mens rommet til tenåringen som spiller mye, ligger i tredje.  

Da bør du utvide nettverket med en forsterker eller repeater, som plukker opp signalet fra det eksisterende trådløse nettverket, forsterker det og sender det videre.  

Repeatere får du fra noen hundrelapper og oppover. Du kan for eksempel prøve TP-Links RE200 til 340 kroner. Den virker med nye ac-nettverk. 

> Les mer om nettverk her

Les mer i bladet

I Komputer for alle nummer 1/2018 kan du lese vår store test av seks raske rutere.

Få et lynraskt hjemmenettverk

De fleste rutere kan styres fra en app på smarttelefonen, og de har gjerne enkle startguider. 

Tegner du et abonnement nå, kan du lese den store testen med det samme. Du kan også lese de siste ti utgavene av bladet på mobil eller nettbrett ved hjelp av appen Wype.

Kanskje du er interessert i...