En ruter leverer trådløst nettverk til en kvinne med en datamaskin og en telefon.
Wifi:

Ruteren fordeler data til alle nettverkstilkoblede enheter i hjemmet ditt via wifi.

© Shutterstock

Hva er wifi? Og hvordan fungerer det?

Wifi er ikke så ukomplisert som det burde være. Les mer her, der vi forklarer noen av de viktigste trådløse begrepene du bør kjenne til.

22. oktober 2022 av Morten Skeldal Østergaard

Hva er wifi?

Wifi er et trådløst nettverk som kan sende Internett trådløst i hjemmet ditt slik at du slipper å trekke mange lange kabler. 

Wifi er en forkortelse for «Wireless Fidelity», inspirert av «hifi» som brukes til å beskrive musikkavspilling av høy kvalitet.

Alternativet er kabelnettverk, som også noen ganger kalles Ethernet.

> I vår store artikkel «Få trådløst Internett i hele hjemmet» får du de beste tipsene og triksene til hvordan du får den beste wifi-tilkoblingen. 

Hva er forskjellen på en ruter og et modem?

Et modem er en enhet som kobler til Internett ved å sende data til og fra internettleverandøren. Et modem kan for eksempel sende data via en gammeldags telefonledning i kobber eller gjennom en moderne fiberkabel.

En ruter er derimot en enhet som kobler Internett til de trådløse enhetene dine. Ruteren oppretter altså et lokalt nettverk (LAN) som enhetene dine – f.eks. telefonen, tv-en eller pc-en – kan få tilgang til.

Du må altså ha et modem for å få internettleverandørens signal inn i hjemmet, og du trenger en ruter for å opprette det trådløse nettverket som enhetene dine kan kobles til. I dag får du vanligvis en boks fra leverandøren som fikser begge deler.

Hva er fibernett?

Fibernett gir deg lynrask tilgang til Internett gjennom en fiberoptisk kabel. Fibrene i kabelen er av glass på tykkelse med et menneskehår som sender data med lysets hastighet.

Fibernett gir deg en rask og stabil internettforbindelse, men ikke alle har tilgang til fibernett. Det krever nemlig at det blir trukket en kabel til huset ditt og at du får satt opp en fiberboks. 

Hva er forskjellen på wifi og Internett?

Internett og wifi er ikke det samme.

Internett er et globalt nettverk av datamaskiner, og den trådløse ruteren sørger for at elektroniske enheter kan få tilgang til Internett via modemet ditt.

Deretter fordeler ruteren datatrafikken i hjemmet slik at alle telefoner, nettbrett, datamaskiner og alt annet med nettverkstilgang kan kobles til nettet.

Wifi-logoen
Wifi-hotspot:

Se etter wifi-logoen hvis du har behov for å komme ut på nettet via en hotspot som for eksempel på en kafé.

© Shutterstock

Hvordan får jeg raskt wifi?

Internett via kabel gir deg den raskeste og mest stabile internettforbindelsen.

Selv om du får et lynraskt internettsignal inn til hjemmet ditt, kan du oppleve at den trådløse wifi-forbindelsen føles treg. Det kan skyldes mange ting, men det er ofte en enkel løsning som kan hjelpe på forbindelsen.  

Sørg for at ruteren er plassert sentralt i hjemmet, og unngå at den står i nærheten av andre elektroniske apparater som kan forstyrre signalet. Tykke vegger og mur kan også bremse signalet og påvirke forbindelsen. 

Kontroller om du bruker ruterens raske 5,0 GHz frekvensbånd. Det gir deg raskere tilkobling enn 2,4 GHz. 

> Les også: 2,4 GHz eller 5 GHz: Er du på det raske frekvensbåndet?

Det raskeste og mest stabile wifi-nettverket får du med et Mesh-nettverk.

Hvis du opplever «hull» i nettverket, er en rimelig wifi-repeater (eller wifi-forlenger) en god løsning. Det er en enhet som kan forlenge ruterens rekkevidde, f.eks. til rom som ligger langt unna der ruteren er plassert. 

> Les også: Få bedre nettverk med en wifi-forlenger

Hvilken wifi-standard er raskest?

Det finnes mange forskjellige standarder for trådløst nettverk eller wifi.

De nyeste og raskeste heter Wi-Fi 6 og Wi-Fi 6E. Neste generasjonen wifi er allerede på vei under navnet Wi-Fi 7.

Tidligere var navnene på de ulike wifi-standardene vanskelige å få oversikt over. Wi-Fi 6 heter for eksempel IEEE 802.11ax.

> Les mer om Wi-Fi 6E her eller om Wi-Fi 7 her

Hva betyr dual band?

Hvis ruteren er «dual band», betyr det at den kan sende trådløse data på to frekvensbånd. Det er det vanligste i dag.

Det første frekvensbåndet på 2,4 GHz har lang rekkevidde, men relativt lav hastighet, mens det andre frekvensbåndet på 5 GHz har høyere hastighet med kortere rekkevidde.

Wifi-standarden Wi-Fi 6E har et tredje frekvensbånd på 6 GHz.

> Les også: Er 2,4 GHz eller 5 GHz best?

Hva er en hotspot?

En hotspot er et sted utenfor hjemmet der du kan få internettilgang via wifi.

Det kan for eksempel være på en kafé eller et bibliotek der du kan få passordet til det trådløse nettverket utlevert for å koble datamaskinen til nettet.

Du kan også opprette en egen hotspot med telefonen. Da deler telefonen internettilgangen sin med enheter rundt den via et trådløst nettverk. Du bestemmer selv passordet og navnet på hotspoten.

> Her kan du se hvordan du lager en hotspot med telefonen.

Kanskje du er interessert i...