Wifi-brikke i pc
Wifi:

Det er den lille wifi-brikken i pc-en din som avgjør hvilke frekvenser du kan bruke. Hvis pc-en ikke har innebygd Wi-Fi 6E, kan du kjøpe en nettverksadapter.

Nå får wifi-nettverket tre frekvenser til å sende data på

Hvis de tradisjonelle trådløse nettverkene på 2,4 og 5 GHz er ustabile, finnes det nå en alternativ løsning: Med den nye standarden Wi-Fi 6E kan du koble deg til Internett på 6 GHz-båndet.

12. november 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

For noen år siden godkjente organisasjonen Wi-Fi Alliance den trådløse standarden 802.11ax.

Den nye standarden avløste 802.11ac, og hastigheten ble skrudd opp til maksimalt 9608 Mbit i sekundet – nok til alle overføringer og trafikk i hjemmenettverket ditt.

Underveis i utviklingen ga de også nye navn til de kompliserte tallnavnene på trådløse nettverk, så 802.11ax ble til Wi-Fi 6, som det er noe enklere å huske.

> Les også: Hva er wifi? Og hvordan fungerer det?

Ny frekvens på hjemmenettverket

Nå er Wi-Fi 6 oppdatert til Wi-Fi 6E, som tilbyr samme imponerende hastigheter som forgjengeren.

Forskjellen på den nye versjonen og den gamle er at frekvensen 6 GHz er lagt til. Det betyr at du kan opprette et ekstra nettverk, i tillegg til de eksisterende 2,4 GHz- og 5 GHz-nettverkene. 

Det er for eksempel praktisk hvis du opplever at det er for mange forstyrrelser på de andre nettverkene der du bor. 

> Les mer om hastigheter i artikkelen: «Velg 2,4 GHz eller 5 GHz på det trådløse nettverket»

5 GHz- og 6 GHz-båndene kan sende data med samme hastighet, men til gjengjeld har 6 GHz-båndet kortere rekkevidde enn både 2,4 GHz og 5 GHz.

Det er altså smartest å bruke 6 GHz på enheter som er nær ruteren og som krever en del båndbredde – for eksempel tv-en når du ser på Netflix.

> Les også: Sjekk om pc-en din kan oppgraderes til Wi-Fi 6

Wi-Fi 6E krever nytt utstyr

Det er fortsatt de færreste datamaskinene som har det nye Wi-Fi 6E-nettverkskortet, og de som har det koster i overkant av 9 000 kroner.

Vil du ha en ASUS-datamaskin med det nye nettverket, må du betale minst 9 995 kroner. 

Selv om pc-en din har et trådløst nettverkskort som kan sende og motta på 6 GHz-frekvensen, kan du faktisk ikke bruke det til noe hvis ikke også hjemmeruteren har samme muligheter. 

Her må du altså investere i en ny ruter, f.eks. ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 som koster 5 839 kroner, for å få tilgang til det ekstra frekvensbåndet. 

> Les testen vår av ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 i Testsonen her

Wi-Fi 6E-ruter fra ASUS
Ruter:

Wi-Fi 6E krever også en ny ruter som kan sende på den nye frekvensen. Du kan f.eks. kjøpe ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, som koster 5 839 kroner.

9 andre nye teknologier til pc-en

I Komputer for alle 19/2022, som er ute nå, kan du lese om ni andre spennende og nye teknologier som er på vei og som gjør pc-en din raskere og mer funksjonell.

Her forklarer vi blant annet teknologier som OLED, PCI Express 6/7 og Bluetooth 5.3, slik at du kan avgjøre om dette er noe du bør ha på din neste pc.

Du kan også lese artikkelen i Fordelssonen her.

Kanskje du er interessert i...