Netthandel: Slik handler du trygt
Netthandel

Du kan gjøre gode kjøp på nettet, men det kan også bli dyrere enn du regnet med. Vi hjelper deg å navigere blant nettbutikkene.

© Shutterstock

Netthandel: Slik handler du trygt

Vi netthandler som aldri før, men det er dessverre lett å gjøre en dårligere og vesentlig dyrere handel enn du hadde sett for deg.

25. november 2021 av Martin Lorentsen


Mange foretrekker å handle på nettet. Det er raskt og enkelt, og du finner ofte gode tilbud.

Netthandel har imidlertid sine ulemper. Det er lett å havne i klørne på svindlere nå du handler på nettet, og avgifter i forbindelse med forsendelse og eventuell import kan vise seg å bli en dyr fornøyelse.

Likevel er netthandel populært, og det er også mange muligheter for å gjøre gode kjøp. Det gjelder for eksempel nå på Black Friday, men du bør likevel ta noen forholdsregler når du handler på nettet.

Her får du en rekke gode råd og tips om netthandel, slik at du gjør best mulige kjøp når du handler på internett.

LES OGSÅ: Slik unngår du falske hjemmesider

Unngå avgifter: Sjekk hvor varen blir sendt fra

Når du handler på nettet bør du være oppmerksom på hvor du kjøper varen fra. Selv om nettadressen slutter på .no er det ikke sikkert at varen blir sendt fra Norge.

Kjøper du en vare som kommer fra utlandet, kan det bli dyrt. Du må nemlig betale toll, moms og andre avgifter i tillegg til prisen for varen, og dine rettigheter som forbruker er ikke nødvendigvis like gode som når du kjøper en vare i Norge.

Handler du på nettet, bør du alltid sjekke hvor varen blir sendt fra. Det ser du vanligvis i varebeskrivelsen. Les mer om netthandel på toll.no.

Velger du likevel å kjøpe en vare fra utlandet, kan du regne ut hvor mye du må betale i toll og avgifter på nettsiden til tolletaten. Importkalkulatoren finner du her.

LES OGSÅ: 5 gode råd før du kjøper ny pc

Netthandel: Betal med bankkort eller Vipps

Når du betaler for varer på en hjemmeside, er det viktig at du betaler med bankkort eller Vipps. Da er forbrukerrettighetene sikret hvis noe skulle gå galt med handelen.

Nettbutikken kan for eksempel trekke en høyere sum enn avtalt, eller du kan risikere at du aldri mottar varen du har betalt for.

Betaler du med Visa, Mastercard eller Vipps som er knyttet til kontoen og kortene dine, kan banken i slike tilfeller gi deg pengene tilbake.

Sjekk likevel reglene for bankkortet ditt. Ulike banker kan nemlig ha forskjellige regler for klager og reklamasjoner.

LES OGSÅ: Hva er Cyber Monday?

https indikerer en sikker hjemmeside
https

Når du handler på nettet, bør du alltid være oppmerksom på om nettsiden er https-sertifisert. Er den det, kan du trygt oppgi personlig informasjon når du handler.

Ikke la deg lure: Sjekk sikkerheten på hjemmesiden

Handler du på nettet, bør du være sikker på at nettadressen er kryptert før du oppgir følsomme opplysninger.

En kryptert og sikker nettadresse gjenkjenner du ved at det vises en liten hengelås til venstre i adressefeltet.

Adressene til krypterte forbindelser starter også med "https" i stedet for "http". Det betyr at koblingen er sikker når du oppgir kortnummeret ditt.

Du kan sjekke om en nettsiden er sikker ved å skrive nettadressen inn på denne siden. Det er også en god idé å sjekke hvis du mistenker at en nettside kan være falsk.

Du kan ofte lese mer om sikkerheten på hjemmesiden der du handler.

LES OGSÅ: Android-telefoner får snart problemer med https-forbindelser

Undersøk prisutviklingen

Black Friday og Cyber Monday er dager da butikkene har store rabatter, og det gjelder også på nettet.

Mange av nettbutikkene skryter av at de har ekstra gode tilbud disse dagene og at det er mange penger å spare, men det er ikke nødvendigvis sant.

Noen butikker setter nemlig prisene opp i ukene før for eksempel Black Friday og setter den deretter ned på tilbudsdagen. På den måten gir de deg et tilsynelatende supergodt tilbud.

På nettjenesten prisjakt.no kan du sjekke om før-prisen stemmer og om det virkelig er 75 prosent å spare.

Søk på produktet du er interessert i, og sjekk prisutviklingen et par måneder bakover i tid. Slik kan du se om det faktisk er et godt tilbud.

Klikk her for å gå til prisjakt.no.

LES MER: Mange butikker setter opp prisen før Black Friday 

E-merket viser at en hjemmeside omfattes av norsk lovverk.
e-merket

Når du handler på en norsk hjemmeside, bør du se etter merket for Trygg e-handel. Da vet du at siden følger norsk lov.

Se etter e-merket

Handler du i en norsk nettbutikk, bør du sjekke om hjemmesiden er merket med Trygg e-handel. Alle godkjente nettbutikker skal ha Trygg e-handel-logoen synlig på hjemmesiden.

E-merket viser at butikken følger norsk lovverk og overholder dine rettigheter som forbruker. Klikk her for å sjekke hvilke butikker som er Trygg e-handel-sertifiserte.

Det er likevel en god idé å ta et skjermbilde av kvitteringen eller ordrebekreftelsen når du handler på nettet. Husk også at du har muligheten til å angre på et kjøp. I noen butikker kan du faktisk få tilbake pengene for en ubrukt vare så lenge som et halvt år etter at du kjøpte den. 

Les mer om angreretten.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om Black Friday i Norge

Kanskje du er interessert i...