En fotballspiller og en fotball blir sporet av et datasystem
Datamaskiner hjelper dommeren

Ballen og 29 punkter på hver spiller blir hele tiden sporet av et datasystem under fotballkampene i VM i fotball 2022 i Qatar.

© FIFA

Datamaskiner skal hjelpe til med å dømme fotballkampene under VM i Qatar

En datasimulering av kampene under VM i Qatar 2022 skal hjelpe dommeren med å avgjøre om det skal dømmes offside.

«Det er offside, dommer! ER DU BLIND?!»

Det vil alltid være tilrop av denne typen fra tribunen under en fotballkamp. Men i forbindelse med VM i Qatar, som starter i november 2022, får dommeren et effektivt hjelpemiddel til å avgjøre offsidesituasjoner.

Et helt nytt datasystem skal nemlig hjelpe til med å avgjøre situasjoner der det kan være tvil om en av spillerne er offside i pasningsøyeblikket.

Sensorer er innebygd i fotballen

Sensorer i den nye høyteknologiske fotballen sender et signal 500 ganger i sekundet, slik at et datasystem hele tiden har kontroll på hvor den er.

Samtidig holder 12 sporingskameraer et øye med både ballen og alle spillerne. Spillernes bevegelser registreres med 29 punkter på hver spiller 50 ganger i sekundet. Systemet vet altså hele tiden hvor alle spillerne er, og kan gjengi enhver situasjon på banen fra alle vinkler.

Les også: Tre apper du MÅ ha under VM-sluttspillet

Ifølge offsidereglene er en spiller offside hvis han er på motstanderens banehalvdel i det øyeblikket ballen spilles til ham og «en del av spillerens hode, kropp eller føtter er nærmere motspillernes mållinje enn både ballen og nest siste motspiller.» Derfor er det viktig å spore hele kroppen til spilleren.

Her kan du se hvordan offsidesystemet fungerer i praksis.

To datasimulerte fotballspillere i en offsidesituasjon
Offside

I samme øyeblikk som ballen sentres, kontrollerer datasimuleringen om angriperen er offside.

© FIFA

Kunstig intelligens oppdager offside

Alle data fra datasystemet blir løpende behandlet av kunstig intelligens, som (i motsetning til mange tilskuere) kjenner til alle offsidereglene.

Les også: Kunstig intelligens avslører sannheten om The Beatles

Hvis det blir registrert offside, går det en alarm i VAR-rommet slik at videodommerne kan gi beskjed til dommeren via et headset. VAR er en forkortelse for video assistant referee. Det er et dommerrom der situasjoner på fotballbanen kan analyseres på TV-skjermer, slik at dommeren får beskjed hvis han har oversett noe eller dømt feil. VAR ble tatt i bruk under det forrige VM-sluttspillet i Russland i 2018.

Når det dømmes offside, lager systemet en datasimulering av situasjonen slik at alle på stadionet og hjemme foran tv-skjermen kan se grunnlaget for offsideavgjørelsen. Men om diskusjonene om offsideavgjørelsen også stopper hjemme i stua og på tribunen, er en helt annen sak.

Les også: Gratis fotballstrømming er farlig

Kanskje du er interessert i...