Menneskene har ikke curlingisen for seg selv lenger. Møt curlingroboten Curly.

Kunstig intelligens inntar isen

En spesiell type kunstig intelligens har lært seg å spille curling. Den intelligente roboten har observert noen godt spilte curlingkamper og har lært å plassere steinen best mulig.

19. oktober 2020 av Steffen Nielsen


Det sjokkert en hel sjakkverden da den kunstige intelligensen AlphaZero knuste den hittil beste sjakkdatamaskinen i 2017. 

Det skjedde etter bare noen få timer selvlæring. Senere kom søsterprogrammet AlphaGo Zero, som uten store vanskeligheter slo vanlige datamaskiner i brettspillet go.

I både sjakk og go har menneskene for lengst måttet gi tapt for både vanlige datamaskiner som beseirer oss med rå regnekraft, og overmenneskelige maskiner som AlphaGo Zero, som benytter kunstig intelligens og selvlæring.

Inntil nylig var vi likevel overlegne i idrettsgrener som krever en fysisk innsats.

> Les også: Japan bygger verdens raskeste superdatamaskin

Kunstig intelligens på isen

Nå har imidlertid kunstig intelligens inntatt curligbanen og beseiret sterke curlinglag av kjøtt og blod.

Det er forskere ved University of Korea og Tächnische Universität Berlin som står bak den teknologiske fremgangen.

Med litt godvilje kan curling ses som "sjakk på is". Derfor er det kanskje ikke så rart at intelligensen også kommer maskinene til gode i denne disiplinen, men curlingsporten har tross alt også et fysisk aspekt.

> Les også: Deepfakes – Mona Lisa beveger seg ved hjelp av kunstig intelligens


Møt curlingroboten Curly

Det har forskerne tatt høyde for da de har lagde robotparet Curly.

Den ene roboten sender steinen over isen, mens den andre leverer målinger av steinene i "huset", målområdet, mens de kommuniserer med hverandre.

Curly har lært seg curling ved å observere godt spilte curlingkamper, og teknologien har blitt god. I videoen under kan du se Curly-robotene i aksjon.


Som du ser, spiller curlingrobotene uten å koste. Likevel vant Curly tre av fire kamper mot gode koreanske lag, og den gjorde det langt bedre enn forskerne forventet.

Ifølge forskerne er Curlys store fordeler sammenlignet med tidligere kunstige intelligenser at den klarer å kombinere begivenhetene i det fysiske rommet på isen med sin tillærte teoretiske kunnskap.

De konkluderer med at dette lover godt for bruken av kunstig intelligens i kompliserte situasjoner i fremtiden. 

Kanskje du er interessert i...