Kunstig intelligens kan oversette.
Kunstig intelligens:

Det kommer stadig nye verktøy basert på KI, altså kunstig intelligens. I den nye utgaven av Komputer for alle finner du fem av de beste. 

© Shutterstock

Tekstoversetting med kunstig intelligens

Vet du hvor mye forskjellig du kan bruke kunstig intelligens til? Du kan for eksempel fargelegge bilder eller oversette tekster. Her ser du hvordan.

10. september 2023 av Niklas Ernst

På nettet støter vi ofte på språk vi ikke forstår.

Det kan være brukerveiledningen til et program, en avisartikkel eller et svar i et nettforum.

Det finnes imidlertid verktøy som kan oversette teksten, slik at du enkelt kan finne ut hva den betyr. De samme verktøyene kan selvfølgelig også oversette fra norsk til alt fra tysk til indonesisk.

Ett eksempel på det er verktøyet DeepL, som benytter kunstig intelligens til å forstå kontekst og språklige nyanser, og som dermed lager en relativt treffsikker og "menneskelig" oversettelse. 

Vi har nok alle opplevd at datagenererte oversettelser kan virke klønete og uelegante, men vår erfaring er at DeepL produserer forholdsvis brukbare oversettelser som ligger ganske nær det vi selv ville ha skrevet.

LES OGSÅ: DALL·E 2: Slik lager du bilder av tekst ved hjelp av kunstig intelligens

KI-verktøyene blir stadig bedre

Ifølge folkene bak DeepL skyldes de mer "menneskelige" oversettelsene at verktøyet hele tiden læres opp med store mengder tekstdata, slik at det lærer å forstå hvordan vi mennesker snakker, skriver og kommuniserer.

LES OGSÅ: ChatGPT: Prøv prateroboten alle snakker om

Verktøyet har også den smarte funksjonen at det kan oversette hele dokumenter. Det er praktisk hvis du for eksempel har en veiledning i et Word-dokument som du vil ha oversatt.

Du kan til og med få tekstene lest opp, slik at du kan lære uttalen på fremmede språk.

Verktøyet kan også lastes ned som app til både Android og iPhone, slik at du alltid kan oversette mens du er på farten.

LES OGSÅ: Hva er Google Oversetter?

Prøv disse 5 nye verktøyene

I den nye utgaven av Komputer for alle, nummer 15/2023, ser vi nærmere på fenomenet kunstig intelligens.

Der kan du lese mer om hva kunstig intelligens er og hvordan det historisk sett har påvirket den teknologiske utviklingen og livene våre.

Du kan også lese om 5 konkrete verktøy som benytter kunstig intelligens til å løse forskjellige oppgaver, som å oversette tekst, fargelegge bilder og lage musikk.

> Les artikkelen i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...