Overvåkingskamera

Det er smart med et overvåkingskamera i huset, men du vil nok helst slippe at hvem som helst har tilgang til det. Her ser du hvordan. 

Unngå at andre får tilgang til overvåkingskameraet

De fleste nettverkskameraer er bare beskyttet med et standardpassord som hvem som helst kan finne på nettet. Hvis du ikke endrer passordet, kan i prinsippet hvem som helst følge med på kameraet.

20. januar 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

Når du kjøper et nettverksbasert overvåkingskamera, kan du holde øye med hus og hjem også når du ikke er hjemme, men kameraet er nesten alltid beskyttet med et standardpassord. 

Som regel får du tilgang til kameraet ved ganske enkelt å skrive "admin" – og det er det flere enn oss som er klar over.

Det betyr også at uvedkommende kan få tilgang til det samme passordet, og det kan true både personvern og eiendom hvis du har installert kameraet i hjemmet.

Les også: Hva har jeg lov til å overvåke med et overvåkingskamera?

Tilgang til tusenvis av åpne kameraer

På nettsiden insecam.org er det fri tilgang til tusenvis av åpne nettverks- og overvåkingskameraer i hele verden, og det er lett å sortere visningen, slik at du bare ser kameraer i Norge.

Vi vet ikke om de berørte eierne er klar over at hvem som helst kan se rett inn i hjemmet deres, men vi antar at de fleste er lykkelig uvitende.

Hvis de bare hadde byttet passord, ville de sluppet det.

Nettverkskamera og overvåkingskamera

På nettsiden insecam.com kan du følge med på overvåkingskameraer fra hele verden, men de færreste er nok klar over at opptakene deres er tilgjengelige på nettet.

Slik unngår du spioner

Det finnes bare én metode for å sikre personvernet på nettverkskameraet: Du må endre produsentens passord til et passord du selv har valgt.

Det gjør du ved å oppgi IP-adressen til kameraet i adresselinjen i en nettleser og logge på med informasjonen som står i veiledningen til kameraet.

Finn kategorien i oppsettet av kameraet der du kan endre passordet. Det ligger som regel under "System".

Til slutt lagrer du endringene. Husk også å endre påloggingsinformasjonen i appen du bruker for å få tilgang til kameraet.

Les også: Finn den beste plasseringen av overvåkingskameraet

Tett alle sikkerhetshullene

Overvåkingskameraet er bare en av enhetene en hacker kan bruke til å få tilgang til datamaskiner og andre enheter. 

Alt utstyr du kobler til det trådløse nettverket, er i faresonen, blant annet rutere, skrivere, smart-tv og mobiltelefon.

Nå kan du gi alt sammen en grundig gjennomgang ved hjelp av programmet Trend Micro Housecall, som du får en grundig veiledning til i den nye utgaven av Komputer for alle. 

> Les guiden og last ned programmet fra Fordelssonen (kun for abonnenter)

Dette kan du avsløre med programmet Trend Micro HouseCall for Home Networks

  •  Sårbarheter som SSLPoodle, Shellshock, Heartbleed og WannaCry 
  • Standardpassord
  • Offentlige tilgangspunkter
  • Svakt passord på det trådløse nettverket
  • Dårlig kryptering av nettverket
  • Åpne porter

Kanskje du er interessert i...