Stor mangel på mikrochiper over hele verden
Mangel på mikrochiper

Det er ikke størrelsen det kommer an på. De små mikrochipene er veldig viktige for oss, men vi har ikke mange nok.

© Shutterstock

Stor mangel på mikrochiper: Hvilken betydning får det for deg?

Det er mangel på mikrochiper over hele verden, og det medfører store problemer for bilprodusenter og elektronikkgiganter. Men mangelen på mikrochiper får også konsekvenser for deg.

26. mai 2021 av Martin Lorentsen

Mikrochipene er ganske små, men de har likevel enorm betydning for verdenssamfunnet anno 2021.

Det vises ganske tydelig i disse dager hvor det er akutt mangel på de små dingsene som får biler, grafikkort og mobiltelefoner til å virke.

Korona, tørke i Taiwan og problemer på fabrikkene har ført til at vi akkurat nå mangler mikrochiper, og det har brakt flere av verdens største virksomheter i kne.

Men hva betyr det egentlig for deg at verden mangler mikrochiper?

LES OGSÅ: Ingen flere smarttelefoner fra LG

Lang ventetid på elektronikk

Som følge av mangelen på mikrochiper er flere produsenter blitt forhindret fra å levere varer i det omfanget de vanligvis kan. Det betyr for eksempel at du kan risikere å måtte vente i flere måneder hvis du har bestilt et produkt som har en mikrochip.

I noen tilfeller kan produktet rett og slett ikke bestilles, og du må derfor vente i uoverskuelig lang tid før du kan bestille en vare som for eksempel spillkonsollen Playstation 5 og flere Apple-produkter.

Vi har tidligere beskrevet hvordan dette har påvirket Samsung – særlig når det gjelder de billigste telefonmodellene.

Ventetiden er imidlertid ikke det eneste problemet. Prisen på enkelte produkter som for eksempel grafikkort, har også økt på grunn av den høye etterspørselen og mangelen på mikrochiper.

LES OGSÅ: Mangelen på mikrochiper til smarttelefoner skaper problemer for Samsung

Mindre ekstrautstyr i nye biler

Også bilprodusenter over hele verden har behov for de manglende mikrochipene. Mange produsenter har helt enkelt problemer med å bygge nok biler. 

Volkswagen måtte gi opp å bygge 100 000 planlagte biler bare i mars måned.

Det skyldes at flere moderne biler har digitalt utstyr installert, og konsekvensen er at noen produsenter velger å ikke installere en del av utstyret som krever mikrochiper.

Hvis du skal kjøpe ny bil, kan det være at du må forberede deg på lang ventetid hvis du vil ha en bil med de nyeste funksjonene.

LES OGSÅ: Apple CarPlay gjør bilen din smartere

Derfor mangler vi mikrochiper

Det er flere grunner til at verden mangler mikrochiper. 

Som kjent kommer en ulykke sjelden alene, og det siste året har i stor grad vært preget av ulykker som nå har ført til at vi mangler de uunværlige mikrochipene.

For det første har det mildt sagt vært stor etterspørsel etter datamaskiner og annen elektronikk som følge av nedstengningen på grunn av koronapandemien. 

En nedstengning som samtidig sendte medarbeidere på verdens mikrochipfabrikker hjem.

Taiwan, som står bak en stor del av verdens mikrochipproduksjon, ble dessuten rammet av en omfattende tørke, og fordi det krever store mengder vann for å lage mikrochiper, satte også det stopp for produksjonen.

I tillegg kommer et strømbrudd på en fabrikk i Texas, og en brann på en fabrikk i Japan. Det er altså mange årsaker til at verden mangler mikrochiper, og chipprodusenten Intel varsler at problemene kan vare i nærmere to år til.

LES OGSÅ: Fremtidens teknologi: Foldbare datamaskiner

Kanskje du er interessert i...