Fordelen med å bruke en ekstern dvd-stasjon er at du kan legge den bort i en skuff når du ikke trenger den.
Ekstern dvd-stasjon:

Fordelen med å bruke en ekstern dvd-stasjon er at du kan legge den bort i en skuff når du ikke trenger den.

© Shutterstock

Gjør pc-en klar til dvd- og Blu-ray-plater

Det er etter hvert blitt en sjeldenhet at nye datamaskiner leveres med en optisk cd-, dvd- eller Blu-ray-stasjon, men dette kan du gjøre noe med selv. Alt du trenger er en ekstern stasjon som kobles til datamaskinen via USB-porten.

For ikke så mange år siden var det stort sett umulig å selge en datamaskin hvis den ikke hadde en eller annen form for optisk stasjon.

Fra årtusenskiftet var en cd-rom-stasjon rett og slett obligatorisk i en moderne pc. Så kom dvd-stasjonen, og til sist var det Blu-ray-formatet som dukket opp, der du kan lagre opptil 100 GB på én enkelt plate.

I dag er det uvanlig hvis en ny pc har en optisk stasjon, for vanene våre har endret seg.

I stedet for å brenne filer og filmer på Blu-ray, strømmer vi filmer fra nettet og dataene våre lagres i en sikkerhetskopi på nettet, på en rimelig ekstern harddisk eller på et USB-minne.

> Et USB-minne kan brukes til mer enn å flytte filer fra én pc til en annen. Les mer her 

Spill av cd-, dvd- og Blu-ray-plater med en ekstern stasjon

Utviklingen betyr imidlertid ikke at du aldri har behov for en optisk stasjon på pc-en. 

Du kan fortsatt kjøpe utstyr der det følger med programmer på en dvd, og du ønsker sikkert å ha tilgang til den samlingen av Blu-ray-filmer eller hjemmebrente dvd-plater som ligger i skuffen din.

Dette er heldigvis fortsatt mulig hvis du skaffer deg en ekstern stasjon som enten kobles til pc-en i en ledig USB-A- eller USB-C-port.

Det er stor prisforskjell på om du bare har behov for å lese av og skrive til cd-er og dvd-er, eller om du også vil kunne lese av og skrive filer til de nyere Blu-ray-platene.

Dvd-stasjon fås fra rundt 300 kroner

Kan du nøye deg med å spille av cd-er og dvd-er, kan du kjøpe en ekstern dvd-brenner til ca. 300 kroner. Her kan du lese mer om disse eksterne stasjonene.

Da kan du for eksempel kjøpe dvd-stasjonen LG GP57EB40, som koster drøye 300 kroner og som kan skrive til dvd-er med 8X hastighet og cd-er med 24X hastighet.

Med stasjonen kan du altså både lese alle dine eksisterende cd-er og dvd-er og skrive data, filmer og musikk til nye, tomme plater. 

LGs stasjoner kan imidlertid ikke lese Blu-ray, så før du bestiller bør du vurdere nøye om du også har behov for å lese denne nyere medietypen.

> Les også: Guide: Velg den beste eksterne dvd-stasjonen

Kjøp Blu-ray-brenner til ca. 1 100 kroner

Du vil vanligvis ha behov for en Blu-ray-brenner hvis du vil lagre sikkerhetskopier på platene, eller hvis du ønsker å brenne egne videoopptak til Blu-ray-plater som f.eks. kan spilles av på Blu-ray-spilleren i stua.

Det samme gjelder hvis du allerede har en samling av Blu-ray-filmer og ønsker å lagre en sikkerhetskopi av dem på pc-ens harddisk.

Fordi Blu-ray bruker en blåfiolett laser med kortere bølgelengde (405 nanometer) enn dvd-er (650 nanometer) og cd-er (780 nanometer), kan du bare lese Blu-ray-plater hvis stasjonen har en ekstra laserdiode for 405 nanometer.

Dette har en Blu-ray-stasjon, men ikke dvd-stasjonen.

Du kan f.eks. kjøpe Verbatims 43888 Blu-ray-brenner til ca. 1 100 kroner.

På stasjonen kan du skrive til Blu-ray-plater med 6X hastighet, dvd-er med 8X hastighet og cd-er med 24X hastighet.

Samtidig kan den naturligvis også brukes til bare å lese cd-, dvd- og Blu-ray-plater på datamaskinen.

Ekstern Blu-ray-brenner til ca. 1 100 kroner
Verbatim 43888:

For ca. 1 100 kroner får du en ekstern Blu-ray-brenner som både kan lese cd-er, dvd-er og Blu-ray-plater, og som kan skrive til alle tre medietypene.

© Verbatim

Lagre hele filmsamlingen på pc-en

I Komputer for alle nummer 9/2023 kan du lese om hvordan du får hele samlingen av filmer på dvd- og Blu-ray-plater inn på pc-ens harddisk, slik at du kan se filmene uten å streve med optiske stasjoner. 

Sammen med artikkelen får du tre gode programmer som hjelper deg med å:

  • Lagre filmer på Blu-ray og dvd på harddisken.
  • Komprimere filmene til et format som tar mindre plass og kan spilles av på alle enheter.
  • Organisere filmsamlingen i et fantastisk databaseprogram der du også kan starte avspillingen direkte.

Med de tre programmene får du den komplette pakken til å arkivere alle de skjøre filmene trygt på datamaskinens harddisk.

> Du kan lese artikkelen og laste ned de tre programmene i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...