Test hørselen din med en spesiell sang
Test hørselen din

Med en ny sang prøver Samsung nå å sette fokus på hørselen vår. Sangen Heartbeat kan nemlig teste hørselen din.

© Shutterstock

Samsung tester hørselen din med ny sang

Med en ny sommerhit setter Samsung fokus på nordmenns hørsel. Sangen sjekker om du har nedsatt hørsel ved å spille av lyder i spesielle frekvenser.

9. juni 2022 av Martin Lorentsen

Sommeren er her, og det samme er festivalsesongen. Det betyr høy musikk og støy fra folkemengder, noe som setter ørene dine på prøve.

Derfor setter Samsung Nordic nå fokus på hørselen vår, og det gjør de ved å lansere en ny sang. Sangen inneholder spesielle frekvenser som oppfattes forskjellig, avhengig av hvordan det står til med lytterens hørsel.

Du kan altså finne ut hvor god hørsel du har ved å lytte til sangen. 

Målet med kampanjen er imidlertid ikke bare å teste nordmenns hørsel, men å gjøre oss – spesielt unge mennesker – bevisste på hørselstap.

LES OGSÅ: Hodetelefoner tester hørselen din

Bruker spesielle frekvenser

I samarbeid med den svenske musikeren Nea og de norske musikkprodusentene Skinny Days har Samsung Nordic lansert sangen Heartbeat.

Sangen inneholder spesielle frekvenser på 17 kHz, 16 kHz og 10,6 kHz, som det kan være vanskelig å skille fra hverandre hvis hørselen er svekket. I tillegg er det ord som er skjult blant andre lyder.

Disse ordene vil du ikke oppfatte hvis du har nedsatt hørsel, og det er det tilsynelatende mange som risikerer å få. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 1,1 milliard unge mennesker er i faresonen for å få nedsatt hørsel.

For å unngå hørselsskader anbefales det at du tar pauser fra musikkavspillingen med jevne mellomrom og skrur ned volumet.

LES OGSÅ: Unngå støy og dårlig luft med hodetelefoner med innebygd luftrenser

Test hørselen din her

Ifølge Samsung lider én av fem skandinaver av hørselstap, og ofte er vi ikke engang klar over det. For å sette fokus på problematikken har elektronikkprodusenten Samsung laget sangen Heartbeat i samarbeid med svenske og norske musikere.

Sangen inneholder visse elementer og frekvenser som vi kjenner fra ulike hørselstester. Personer med nedsatt hørsel har vanskeligere for å oppfatte de skjulte elementene i sangen enn personer med normal hørsel har.

For å gjøre det enklere å oppfatte lydene har Samsung visualisert frekvensene i videoen til sangen. De blå prikkene i videoen (f.eks. rundt 1:10) viser når de spesielle frekvensene spilles.

Du kan lytte til sangen og teste hørselen din her:

LES OGSÅ: Slik spiller du av cd-er på pc-en uten cd-stasjon

Du kan lese mer om prosjektet og se en video om prosjektet på Samsungs nettside her.

MERK: Sangen og visualiseringen er ikke medisinsk utstyr og er ikke ment å erstatte tradisjonelle metoder for diagnostisering eller behandling av hørselstap eller andre medisinske variasjoner.

Hvis du tror du lider av hørselstap, bør du snakke med legen din.

Kanskje du er interessert i...