Kvinne med pc-mus
Pc-mus:

Det er ikke enkelt å finne den helt perfekte musen til pc-en din, men det er sjelden den som følger med når du kjøper pc.

© Shutterstock

Slik finner du den perfekte pc-musen

Hvordan finner du den rette musen til pc-en? Vi hjelper deg på vei.

6. januar 2022 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Det er ikke enkelt å finne en god pc-mus.

Utvalget er større enn noensinne, og vi har alle ulike preferanser – og ikke minst ulike hender.

Og hva bør du egentlig se etter når du skal kjøpe ny mus til datamaskinen? Det gir testredaktøren et forslag til her.

> Les også: Slik innreder du hjemmekontoret

Musen er en forlengelse av hånden

En god pc-mus virker nærmest som en forlengelse av hånden. Når du glemmer at du sitter med hånden på musen for å styre markøren rundt på skjermen i Windows, har du funnet den rette musen.

Sannsynligheten for at du får en slik mus levert sammen med den nye pc-en er imidlertid  svært liten. 

Enten følger det ikke med mus i det hele tatt og du blir nødt til å bruke en mer eller mindre brukervennlig museplate på den bærebare pc-en, eller så følger det med en veldig enkel modell som gir deg smerter i håndleddet hvis du arbeider med den i mer enn et par timer om gangen.

> Les også: 7 tips til å bli mer effektiv med pc-musen

God ergonomi i dataspillmus

Det finnes pc-mus som er spesielt beregnet til å unngå slitasjeskader i hånd og håndledd, så hvis du har slike problemer kan det faktisk også være en god idé å ta en titt på pc-mus designet for dataspillere.

Ofte har disse musene mange tilpasningsmuligheter. Noen modeller er utstyrt med små lodd slik at du kan justere vekten. Andre kan endre form slik at de passer bedre i hånden.

Det kan hjelpe hvis du sliter med gikt, musearm eller andre lidelser i hender og håndledd.

Dataspillmus har ofte en liten knapp der du raskt kan endre presisjon hvis du har behov for å jobbe med små detaljer eller hvis du ikke er så stø på hendene.

> Les også: 5 tips til å unngå musearm

Pc-musen Mad Catz R.A.T. 8+ ADV
Pc-mus:

Den avanserte pc-musen Mad Catz R.A.T. 8+ ADV er utviklet for dataspillere, men den kan også være et godt alternativ hvis du får vondt i hånden når du jobber med musen. Den kan nemlig endre form slik at den passer perfekt i hånden.

© Mad Catz

Stor teknologisk utvikling innen pc-mus

Det kan kanskje være vanskelig å se at det har skjedd den helt store utviklingen når det gjelder pc-mus, men mye har faktisk skjedd under overflaten.

I løpet av de 25 årene Komputer for alle har testet pc-mus, er blant annet den støvsamlende, rullende kulen under musen blitt erstattet med avanserte sensorer som leser underlaget musen brukes på.

Antall knapper på musen har dessuten økt, og mange pc-mus har fått forskjellige lys. 

Funksjonene til knappene og lysets mønstre kan ofte styres av musens eget innstillingsprogram, slik at du kan gjøre musen helt personlig.

> Du kan lese tester og anmeldelser av pc-mus i Testsonen her

Musen har lys i knappene

Den nyeste utviklingen er optiske kontakter inne i musen som bruker lys til å registrere museklikk. 

Det gjør det mulig å klikke opptil tre ganger så raskt når du klikker flere ganger på rad. Samtidig gir det også musen lengre levetid fordi den optiske kontakten holder opptil 50 prosent lenger.

De optiske kontaktene er en forholdsvis ny teknologi, og inntil videre finnes de bare i de dyreste musene, ofte slike som er beregnet til dataspill.

Les vår store test av pc-mus

I Komputer for alle nummer 2/2022 setter vi seks pc-mus opp mot hverandre. 

De har alle ulike kvaliteter, selv om de er ganske forskjellige. Det er f.eks. et par superlette eksemplarer, en avansert pc-mus til spillere og en god og billig trådløs mus.

> Du kan lese alt om den store testen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...