Ung kvinne snakker i telefonen.
Slutt på innspilling:

Google vil hindre at apper spiller inn telefonsamtaler på Android-telefoner.

© Shutterstock

Google vil hindre deg i å spille inn telefonsamtaler på Android-telefoner

Google vil hindre at apper spiller inn telefonsamtaler. Derfor vil en rekke apper som kan brukes til å spille inn telefonsamtaler snart forsvinne fra Google Play Butikk.

Det kan være mange grunner til at du gjerne vil spille inn en telefonsamtale.

Hvis du for eksempel vil huske alle detaljene fra samtalen med legen, forsikringsselskapet eller lignende, kan det være veldig nyttig å ha muligheten til å høre samtalen igjen.

Men nå blir det vanskeligere å spille inn en telefonsamtale hvis ikke telefonen har en innebygd funksjon for dette.

Kan jeg spille inn en telefonsamtale?

Ifølge Datatilsynet er det lov å spille inn en samtale som du selv deltar i, men du er pliktet til å informere motparten om at samtalen blir innspilt. 

Selv om samtalen er spilt inn på lovlig vis, kan det være ulovlig å offentliggjøre den hvis for eksempel samtalen inneholder privat informasjon.

Loven er forskjellig fra land til land. Derfor er det lurt å undersøke reglene hvis du ønsker å spille inn en telefonsamtale. 

Google blokkerer innspillinger

Google har nettopp innført endringer i Google Play Butikk som gjør det umulig for tredjepartsapper å spille inn telefonsamtaler på Android-telefoner.

De har nemlig tettet et hull som app-produsentene brukte til å kunne spille inn og lagre samtalene på telefonen.

Appene har hittil benyttet seg av enkelte funksjoner i Android som egentlig har vært ment til funksjonshemmede, men i de nye programvilkårene oppgir Google nå at disse funksjonene ikke skal brukes til å spille inn telefonsamtaler.

> Les også:  Android: Her er alt du trenger å vite om operativsystemet på mobiltelefonen

Slutt på innspillingsapper 11. mai

Google går hardt ut mot apper som fortsetter å bruke funksjonen etter 11. mai, og appene kan ikke lenger godkjennes for Google Play Butikk.

Det betyr at du ikke kan laste ned apper som kan spille inn telefonsamtaler – og du kan heller ikke bruke appene du allerede har installert til formålet.

Google sier at den korte fristen skyldes at det altså ikke er en ny regel, men bare en avklaring av en regel som allerede gjelder i Google Play Butikk.

> Les også: Bedre personvern i Google Play Butikk

En telefon spiller inn en samtale
Innspilling av telefonsamtaler

Hvis det er opp til Google, skal det ikke lenger være mulig å spille inn telefonsamtaler på mobiltelefonen. 

© Shutterstock

Slik kan du spille inn telefonsamtaler

Selv om de aktuelle appene ikke lenger vil kunne lastes ned fra Androids innebygde appbutikk, vil du fortsatt kunne laste ned opptaksapper fra uautoriserte kilder på nettet.  

Det innebærer imidlertid en risiko for å installere skadelige apper på telefonen, og derfor fraråder Komputer for alle at du velger denne løsningen.

Les også: Finn riktig app – og unngå de falske

En nødløsning hvis du vil spille inn samtaler uten å laste ned potensielt farlige apper, kan være å slå på telefonens høyttaler under samtalen. Deretter kan du starte en helt vanlig lydinnspillingsapp på en annen telefon og spille inn samtalen via telefonmikrofonen.

Hvis telefonen din har en innebygd innspillingsfunksjon, vil du sannsynligvis fortsatt kunne bruke den. Det er imidlertid langt fra alle mobiltelefoner som leveres med denne funksjonen. 

Slik spiller du inn samtaler på iPhone

Hvis du vil spille inn telefonsamtaler på iPhone, kan du sannsynligvis fortsette å bruke den innebygde innspillingsfunksjonen. Alternativt kan du selvfølgelig spille inn samtalen med en annen enhet. 

Tidligere har det vært mulig å bruke innspillingsapper på Android, men Google retter seg etter amerikansk lovgivning, som gjør slikt mye vanskeligere.

Du kan lese mer (på engelsk) om de amerikanske reglene i denne artikkelen på teknologisiden The Verge.

Kanskje du er interessert i...