Slik er nye Android 12
Android 12:

Det er mye å glede seg til hvis du har en Android-mobil. Den nyeste versjonen av Android-operativsystemet byr nemlig på mange spennende nyheter.

© Google

Nå er det her: Slik er nye Android 12

Google er nå klar med den nyeste versjonen av operativsystemet Android. Og her er det spesielt utseendet som har fått et løft. Se de nye funksjonene her.

16. november 2021 av Niklas Ernst

Google er nå klar med en helt ny versjon av Android. Vi har kommet til den 12. versjonen av operativsystemet – den første versjonen så dagens lys i 2008.  

LES OGSÅ: Få god plass på Android-telefonen

Vi har lastet ned og installert Android 12 på en Pixel 5-telefon fra Google, og vi har brukt telefonen daglig den siste uken.

Her kan du lese våre opplevelser med nye Android 12, hvor vi gjennomgår de største og mest interessante nyhetene. 

Et nytt, friskt utseende i Android 12

Først og fremst har det skjedd en del på den grafiske fronten. Her har brukergrensesnittet fått den største overhalingen på mange år, slik at Android nå fremstår mer moderne, minimalistisk og fargerikt enn tidligere.

LES OGSÅ: Pass på: Det vrimler av skadevare i Google Play Butikk

På låseskjermen er klokken nå gigantisk, og widgetene på hjemmeskjermen har fått avrundede hjørner og mer iøynefallende farger.

Det er modige designvalg som kanskje ikke passer for alle, men for denne skribenten er brukergrensesnittet et kjærkomment tiltak som gir assosiasjoner til både iOS og Windows 11.  

Slik ser låseskjermen ut på Android 12
Android 12:

I Android 12 skifter knappene og klokken farge automatisk etter hvilken bakgrunn du velger.

© Google

Ny design skaper god sammenheng

Som en smart detalj får operativsystemet nå automatisk samme fargenyanser som bakgrunnen du har valgt på telefonen. Hvis du for eksempel har en jordklode som bakgrunn, vil nyanser av fargene grønn og blå gå igjen i brukergrensesnittet. 

Det skaper sammenheng og fungerer veldig bra.

LES OGSÅ: Slik sikrer du Android-telefonen

Det kanskje tydeligste eksempelet på den nye designen finner du i hurtiginnstillingene. Her er knappene nå store og runde, og dermed enkle å lese og trykke på, og de får samtidig farge basert på bakgrunnen. 

Her er innstillingene i Android 12

Når du sveiper ned fra toppen, får du tilgang til hurtiginnstillinger som lommelykt, nettverk, Google Pay og Bluetooth. 

© Shutterstock


I begynnelsen virket knappene overdimensjonerte, men etter litt tilvenning setter jeg nå pris på at de er så store og dermed lette å trykke på. 

LES OGSÅ: Android-telefoner får snart et stort problem

Brukergrensesnittet i Android 12

I Android 12 har brukergrensesnittet avrundede hjørner, myke former, nye widgeter og harmonerende fargenyanser. 

© Shutterstock

Få enkelt kontroll over personvernet

Som noe nytt i Android 12 er det nå mye enklere å få oversikt over apper og personvern. 

LES OGSÅ: Bedre personvern i Google Play Butikk 

Det høres kanskje litt teknisk ut, noe det også ofte er, men her har Google løst det på en elegant og interessant måte. Spesielt når du tenker på hvor komplisert det var i tidligere versjoner av Android. 

Få oversikt over personvernet i Android 12
Sikkerhet:

Øverst til høyre kan du nå se når en app bruker kameraet eller mikrofonen– i så fall vil du se et grønt ikon. 

© Google

Du har nå et «privacy dashboard» i innstillingene, der du for eksempel kan klikke på «lokasjon». Deretter kan du se en 24-timers tidslinje som viser hvilke apper som på et gitt tidspunkt har hatt tilgang til posisjonen din.

LES OGSÅ: 151 skadelige apper til Android: Slett dem umiddelbart

Det gjør det mye enklere og mer praktisk å sjekke om appene dine snoker i privatlivet ditt. Det er heller ikke en dag for tidlig at Google, Apple og Microsoft begynner å ta brukernes personvern mer seriøst.  

I «privacy dashboard» kan du dessuten velge om apper skal eller ikke skal ha tilgang til ulike deler av dataene dine. 

Bruk telefonen med én hånd

Google har også gjort flere andre tiltak som gjør bruken av telefonen enklere og mer intuitiv. Av de mer spreke kan for eksempel «auto-rotate» nevnes. 

Funksjonen sporer ansiktet ditt og hindrer at skjermen roterer i visse tilfeller. 

Det er smart hvis du for eksempel bruker telefonen i sengen og ligger på siden, så unngår du at innholdet plutselig snur feil vei. 

Det virker overraskende bra, selv om det er snakk om en løsning på et luksusproblem. 

Android 12 er enklere å bruke med én hånd.
Med én hånd:

I Android 12 kan du sveipe ned og bruke halve skjermen for å få bedre tilgang til ting som er langt unna når du bruker mobilen med én hånd. 

© Komputer for alle


Nå kan du også sveipe nederst på skjermen for å lage en miniversjon av det som vises på skjermen. Dette gjør det lettere å nå de fjerne delene av skjermen med bare én hånd. 

Det er veldig praktisk fordi du da unngår å fomle rundt med mobiltelefonen og potensielt miste den. 

Når får du Android 12?

Som nevnt i begynnelsen av artikkelen, er det inntil videre bare Googles egne Pixel-telefoner som har tilgang til Android 12.

I tillegg er det opp til hver enkelt produsent å sende ut den nye versjonen av Android til telefonene sine, så det er vanskelig å si helt sikkert når Android 12 lanseres til akkurat din telefon.

Og hvis du har en eldre telefon, kan det hende du ikke får Android 12 i det hele tatt. Det er opp til den enkelte produsenten.

I denne engelske artikkelen kan du få full oversikt over når de ulike produsentene forventer at Android 12 er klar til de ulike telefonene. 

Kanskje du er interessert i...