8 Windows-tips du bør kjenne til
Tips

Bruk tastaturet og musen til å jobbe raskere og smartere på Windows-maskinen.

Gode Windows-tips som du bør kjenne til

Vil du bli raskere og jobbe smartere på pc-en? Da bør du kjenne til disse åtte triksene som gir deg ekstra muligheter ved Windows-maskinen.

9. juli 2023 av Steffen Nielsen

Hva er kjennetegnene på at du er skikkelig dreven i Windows? Mengder av tastatursnarveier? Grundig kjennskap til Bios og diskhåndtering?

Det kan diskuteres i dagevis. Det finnes imidlertid noen triks som gjør deg flinkere og som vi bruker flittig, fordi de gjør livet lettere.

Dem har vi samlet her.

Kanskje kjenner du dem allerede?

1. Lukk alle vinduer bortset fra ett

Rister du vinduer? Det bør du.

Ta tak i rammen rundt vinduet du bruker nå og rist det. Da minimeres alle de andre vinduene, og du får en mer oversiktlig brukerflate.

Windows Shake – rist et vindu i Windows og minimerer de andre
Windows Shake

Hvis du tar tak i rammen rundt et vindu i Windows og rister det, minimeres de andre åpne vinduene. Det er ikke bare smart, det er morsomt også.

2. Åpne den skjulte startmenyen

Vi kjenner alle startmenyen med fliser og snarveier til programmer, men bruker du den andre? Den som blant annet gir deg en kobling til det nyttige kontrollpanelet?

Du finner den alternative startmenyen med snarveien Windows-tast + X eller ved å høyreklikke på startknappen.

3. Opprett en kalenderavtale på ett sekund

Du trenger ikke å åpne kalenderappen i Windows for å opprette en avtale.

Bare klikk på klokkeikonet til høyre på Oppgavelinjen, velg en dato i kalenderen og du er i gang med å opprette en avtale.

4. Ta et skjermbilde

Det går lynraskt å ta et bilde av skjermen. Det kan for eksempel være smart hvis vil dokumentere en feil på pc-en.

Det letteste er å holde Windows-tast + Print Screen nede samtidig. Da blir det tatt et bilde som  lagres automatisk i mappen Skjermbilder i biblioteket Bilder

> Det er flere måter å ta et skjermbildet på – les mer her

5. Åpne programmer med hurtigtaster

Klikker du på ikonene på oppgavelinjen for å åpne programmer? Det trenger du ikke.

Du kan bruke en tastatursnarvei.

Vil du for eksempel åpne programmet som ligger lengst til venstre på linjen, trykker du på Windows-tast + 1. Den neste i rekken åpner du med Windows-tast + 2 og så videre.

> Les også: Smart snarvei: Slik lager du humørikoner og tegn i Windows

Windows-tast brukes til snarveier i Windows
Snarvei

Windows-tasten på tastaturet er ikke til pynt. Det finnes mange snarveier som gjør ting lettere i Windows, og som inkluderer nettopp denne tasten.

6. Se hvilke programmer som tar plass

Etter hvert som du får plassproblemer på pc-en, kan det være en idé å fjerne programmer som du ikke bruker, men som likevel ligger og tar opp plass.

Men hvilke programmer tar mest plass? 

Det kan du raskt finne ut ved å skrive Apper og funksjoner i Windows' søkefeltet og klikke på koblingen ved samme navn. Da dukker det opp en liste som forteller hvor mange MB hvert program tar opp på maskinen.

Velg programmet du vil fjerne og klikk Avinstaller.

> Les også: Enkelt tips: Slik får du raskt mer plass på pc-en

7. Unngå annonser i startmenyen

Flisene i startmenyen viser ofte annonser for programmer som Microsoft ønsker at du skal kjøpe fra Windows Store.

Det er lett å unngå disse "forslagene".

Skriv "Innstillinger for start" i Windows' søkefeltet og klikk på koblingen. Skyv på knappen og deaktiver Vis forslag av og til.

8. Rull i et hvilket som helst vindu

Tidligere kunne du rulle opp og ned i det aktive vinduet med rullehjulet på musen. Men du kan faktisk rulle i alle vinduene, også dem som ligger i bakgrunnen.

I utgangspunktet bør funksjonen være slått av. Er den ikke det, skriver du mus i søkefeltet og klikker på Museinnstillinger. Slå på Rull inaktive vinduer når jeg holder pekeren over dem.

> Tastatursnarveier er måter å jobbe smartere på i Windows 10. I Fordelssonen finner du et oversiktlig ark med de snarveiene du trenger mest. Last ned PDF-arket her.

Kanskje du er interessert i...