Windows 10-lisens
Windows 10-lisens

Tidligere fikk du Windows-lisensen på en cd, for eksempel når du kjøpte ny pc. I dag kan de fleste lisenser kjøpes som nedlastinger, som du får tilsendt via en epostkobling. 

© Nor Gal / Shutterstock.com

Home eller Pro: Vi gir deg oversikt over Windows 10-lisensene

En Windows-lisens må til for at pc-en skal fungere etter hensikten, men hvilken bør du velge?

10. mai 2020 av Martin Lorentsen

Windows 10-lisensen fungerer som dokumentasjon på at du har betalt Microsoft for å kunne bruke programvaren deres.

En lisens er nødvendig for at alle du skal få fullt utbytte av alle funksjonene på maskinen, og for at du skal få oppdateringer fra Microsoft.

Har du ikke aktivert en lisens, kan det bety at du for eksempel ikke kan endre skrivebordsbakgrunn. Hvis du har et eldre operativsystem, kan det innebære at du ikke kan bruke maskinen i det hele tatt.

Det er med andre ord viktig at du har en lisensiert versjon av Windows, men det er to å velge mellom, og prisen varierer kraftig etter hvor du kjøper lisensen.

I de aller fleste tilfeller vil det følge med en Windows 10-lisens når du kjøper ny pc. Hvis du skal oppdatere fra en eldre Windows-versjon eller har en pc uten Windows, kan du likevel bli nødt til å kjøpe en ny lisens.

> Les alt om Windows 10 her

Windows 10 Home eller Pro-lisens?

De to lisenstypene du kan velge mellom er Windows 10 Home og Windows 10 Pro.

Windows 10 Pro-lisensen er som regel dyrere enn Windows Home, fordi Pro-versjonen av operativsystemet har flere funksjoner. Det kan altså være en god idé å tenke gjennom behovene dine før du kjøper lisensen.

Under bildet kan du lese om forskjellene på de to versjonene.

LES OGSÅ: De beste tipsene til Windows 10

Windows 10 Pro vs Windows 10 Home

Det er to versjoner av Windows 10 å velge mellom. Hvilken som passer best for deg, kommer an på hvilke behov du har. 


© Microsoft

Windows 10 Home:

Windows 10 Home er, som navnet antyder, beregnet på hjemmebruk for både begynnere og rutinerte Windows-brukere.

Windows 10 Home gir god sikkerhet, Windows Hello og klassiske Windows-apper som Microsoft Edge, E-post, Kalender og Bilder med mer.

Sikkerheten som er integrert i Windows 10 Home omfatter Windows Defender Antivirus, Firewall og nettverksbeskyttelse, internettbeskyttelse, enhetsbeskyttelse samt en sikker oppstartsprosess når du starter opp maskinen.

Prisen er 1499 kroner på hjemmesiden til Microsoft.

> Les også: Nå får du flere funksjoner i Edge

Windows 10 Pro:

Windows 10 Pro er et nyere operativsystem fra Microsoft der det er lagt vekt på profesjonell bruk. Den er altså best egnet for næringslivsbrukere.

Windows 10 Pro har de samme funksjonene som Home-lisensen, men byr også på langt flere muligheter.

Sikkerheten er et hakk bedre takket være BitLocker-enhetskryptering. Det er en funksjon som låser alt på maskinen hvis du mister den eller den blir stjålet. Du får også beskyttelse mot potensielle datalekkasjer med Windows Information Protection.

Windows 10 Pro omfatter dessuten en rekke funksjoner beregnet på næringslivsbrukere. Det gjelder blant annet gruppepolitikk for administrering av pc-er, brukerkontoer og grupper, bedre kontroll over oppdateringer, tilgang til forskjellige programmer avhengig av brukeren og så videre.

Windows 10 Pro kan også brukes på kompatible nettbrett.

På hjemmesiden til Microsoft er prisen for Windows 10 Pro for tiden 2699 kroner.

> Den integrerte sikkerheten i Windows beskytter ikke mot alle trusler. Sjekk også artikkelen vår om de beste sikkerhetsprogrammene til Windows.

Forskjellige slags Windows 10-lisenser:

I de aller fleste tileller er Windows 10 inkludert når du kjøper ny pc.

Hvis du derimot vil oppgradere en eldre pc fra en eldre Windows-versjon, kan det være nødvendig å kjøpe en Windows 10-lisens.

Et raskt nettsøk gir deg mengder av muligheter til å kjøpe Windows 10 Home eller Pro, ofte til svært ulike priser.

Det skyldes at det finnes forskjellige lisenstyper - og at det er mange versjoner til salgs på nettet som ikke er helt lovlige.

(Artikkelen forsetter under bildet) 

Windows 10 OEM vs FPP

Før i tden fulgte det gjerne med en Windows-cd når du kjøpte ny pc. Den inneholdt en OEM-versjon av operativsystemet, slik at du kunne installere det på nytt ved behov. OEM-lisensen fungerer bare til den ene datamaskinen


Windows 10 med OEM-lisens:

Billige Windows 10-lisenser er som regel en såkalt OEM-lisens, og dem får du for ned mot rundt 500 kroner på nettet.

OEM står for Original Equipment Manufacturer og er den typen Windows 10-lisens som pc-produsenterne ofte forhåndinstallerer på produktene sine.

Du kan godt kjøpe en OEM-lisens, men da må du være klar over at den er begrenset til én pc. Du kan ikke flytte den over på en annen.

En annen ulempe er at du ikke får brukerstøtte fra Microsoft hvis du skulle få behov for hjelp.

Windows 10 med FPP-lisens:

FPP-lisenser er de vanlige, frittstående Windows-lisensene. Forkortelsen står for Full Pack, og det er nettopp det denne lisenstypen er.

Det er "full pakke", og det innebærer at du kan flytte lisensen fra pc til pc hvis du for eksempel skal kjøpe en ny og skrote den gamle.

Ulempen er at den er mye dyrere enn OEM-lisensene.

LES OGSÅ: Nye gratisverktøy til pc-en

Pass deg for falske OEM-lisenser

OEM-lisenser fungerer fint, men det er ikke alle slike lisenser som er lovlige.

Det finnes dessverre flere tvilsomme nettsider som lokker med ekstremt billige lisenser som neppe er skaffet på lovlig vis.

Hvis du kjøper en lisens fra andre den offisielle Microsoft-butikken, bør du sjekke at forhandleren er Microsoft-partner.

Du kan søke etter godkjente partnere på nettsiden til Microsoft.

LES OGSÅ: Slik får du pc-en til å yte maksimalt hele tiden

Kanskje du er interessert i...