Windows 10X blir likevel ikke noe av
Skrinlagt

Windows 10X skulle vært Microsofts motsvar til Googles lette og billige Chromebooks. Nå gir Microsoft opp det nye operativsystemet – før det overhodet er lansert.

© Windows Central

Windows 10X: Microsoft skrinlegger et helt nytt operativsystem

Det skulle bli så bra, men nå blir det likevel ikke noe av. Microsofts nye operativsystem, Windows 10X, skulle utfordre Google, men er nå offisielt lagt på hylla.

24. mai 2021 av Niklas Ernst

Ryktene har gått en stund, men nå tar Microsoft selv bladet fra munnen. Det storstilte Windows 10X-prosjektet blir likevel ikke noe av.

Windows 10X var ment som et lettere og mindre ressurskrevende operativsystem enn det vanlige Windows 10. Det var spesielt utviklet for mindre kraftige PC-er og nettbrett, og skulle konkurrere med Googles Chromebooks.

Chromebooks er lette, tynne og billige PC-er som kan kjøre Googles Chrome-nettleser og Android-apper, men som ikke kan kjøre vanlige Windows-programmer.

Tidligere i år viste tallene at hver tiende datamaskin nå er en Chromebook, og det er spesielt Windows som Google tar markedsandelene fra. 

LES OGSÅ: Ny, stor oppdatering klar til Windows-maskinene

Windows 10X var blant annet tiltenkt PC-er med foldbare skjermer
Foldbar PC:

Windows 10X var blant annet tiltenkt PC-er med foldbare skjermer, som Lenovo ThinkPad X1 Fold, og til nettbrett som brukes som PC. 

© Lenovo

Tar det beste fra Windows 10X

Men Microsoft endrer nå altså kursen og vil ikke lenger fokusere på å lansere Windows 10X på markedet. I stedet vil Microsoft jobbe med å innføre de beste funksjonene fra 10X i den vanlige Windows 10-versjonen.

LES OGSÅ: Kjør Android-appene dine i Windows 10

Det gjelder blant annet bedre støtte for apper, bedre tekst-til-tale-funksjonalitet og et forbedret touch-tastatur til f.eks. nettbrett.

Akkurat når de nye funksjonene blir en del av den vanlige Windows 10-versjonen, har Microsoft imidlertid ikke sagt noe om.

LES OGSÅ: Foldbare skjermer er fremtidens teknologi

Ikke Microsofts første forsøk 

Det er langt fra første gang Microsoft har forsøkt å lansere en miniversjon av Windows.

Da Microsoft sendte den første Surface-maskinen på markedet i 2012, var det blant annet mulig å bruke Windows RT, som var en mer begrenset versjon av Windows.

LES OGSÅ: Windows 10X: Her er Microsofts nye operativsystem

I 2017 presenterte Microsoft altså Windows 10 S, som var en svært begrenset versjon av Windows 10 siden du stort sett bare kan installere apper fra Windows Store på maskinen. I tillegg er det bare Microsofts egen nettleser, Edge, som kan brukes. 

Microsoft Surface Neo var tenkt som forløper for nye Windows 10X. Nå er det usikkert om datamaskinen overhodet kommer på markedet.
Microsoft Surface Neo

Microsoft Surface Neo var tenkt som forløper for nye Windows 10X. Nå er det usikkert om datamaskinen overhodet kommer på markedet. 

© Microsoft

Kanskje du er interessert i...