Kontroll over standardapper i Windows 11
Nå holder det, Windows!

Problemet med at Windows endrer standardprogrammene automatisk har vært en stor frustrasjon blant pc-brukere.

© Shutterstock

Endelig løser Microsoft et stort problem i Windows

Er du også lei av at Windows endrer innstillingene for standardprogrammer i tide og utide? Nå er det lys i enden av tunnelen.

Det kan være litt av en utfordring å holde styr på hvilke programmer som åpner filene dine i Windows 11. 

Det finnes en rekke filtyper som assosieres med mange forskjellige programmer, og du kan velge hvilket standardprogram som skal åpne f.eks. bilder, videoer eller andre formater.

Problemet i Windows 11 er bare at operativsystemet tilbakestiller disse innstillingene i ny og ne og endrer standardprogrammene på datamaskinen uten ditt samtykke. Og så må vi nok en gang justere innstillingene og velge hvilke programmer pc-ens filer skal åpnes i.

Problemet har skapt stor frustrasjon hos brukere av Windows 11 siden utgivelsen av operativsystemet, men nå ser det endelig ut til at Microsoft gjør noe med det.

Microsoft skriver nemlig selv i et blogginnlegg at de lover å endre dette, slik at standardprogrammene ikke endres uten godkjenning.

LES OGSÅ: Slik bytter du PDF-leser i Windows

Få kontroll over programmene

I Windows 11 kan det være ganske forvirrende å endre standardprogrammer. Derfor er det ekstra irriterende at Windows fjerner innstillingene dine og for eksempel gjør Edge-nettleseren til standard nettleser, til tross for at du selv har valgt Google Chrome.

Windows' innebygde programmer setter seg selv som standardprogrammer uten at du blir informert om det, og uten at du får muligheten til å takke nei.

Men nå lover Microsoft at problemet blir løst. I hvert fall forteller de at brukere av Windows 11 i fremtiden kan forvente at det både blir lettere å velge standardprogrammer og at standardprogrammene ikke vil endres helt uten videre.

LES OGSÅ: Endre standard nettleser i Windows 11

Ingenting skjer uten din godkjenning

I stedet for at programmene velger seg selv som standardprogrammer i det skjulte, vil du i fremtiden få klar beskjed hvis et program ønsker å endre innstillingene dine.

Hvis du godkjenner forespørselen om at et program skal være nytt standardprogram, blir du sendt videre til innstillingene for standardprogrammer i Windows 11. Hvis du avslår forespørselen, skjer det ingenting.

Den nye funksjonen er ikke tilgjengelig ennå. I de kommende månedene blir den testet av de som er med i Windows Insider-programmet. Funksjonen vil sannsynligvis bli en fast del av Windows 11 i løpet av 2023.

LES OGSÅ: Nå må du jevnlig takke nei til Windows 11

Kanskje du er interessert i...