Nå får du mer kontroll over nettleseren i Windows
Vekk med Edge:

Hittil har Microsoft gjort sitt ytterste for å få deg til å bruke nettleseren Edge, men snart kan du åpne koblinger fra Windows i den nettleseren du foretrekker.

© Shutterstock

Endelig: Nå slipper du at koblinger åpner i Edge

Heretter får du større valgfrihet når du skal åpne koblinger i Windows. Du blir nemlig ikke lenger tvunget til å bruke Microsoft-nettleseren Edge.

12. september 2023 av Niklas Ernst

Sett deg godt til rette og slapp av. Steng ute alle tanker, bekymringer og gjøremål, og pust dypt.

Lukk øynene og tenk på favorittnettleseren din. Den nettleseren du foretrekker å bruke og føler deg mest komfortabel med.

Er det Edge?

Nei, sannsynligvis ikke. 

Ifølge den nyeste rapporten fra nettstedet Statcounter, er det nemlig bare 5,4 prosent av verdens internettbrukere som velger nettleseren fra Microsoft når de skal bruke tid på nettet.

LES OGSÅ: Microsoft tvinger deg til å bruke Edge

Likevel har Microsoft bestemt at det er Edge som skal starte, og ikke standardnettleseren, når du for eksempel klikker på startmenyen i Windows. 

Det kan være at du har søkt på noe, la oss si en kakeoppskrift, og selv om du normalt bruker for eksempel Firefox, så åpnes oppskriften i Edge hvis du klikker på koblingen.

Microsoft har fremmet Edge

Slik har det i hvert fall vært hittil.

I dokumentasjonen til den nyeste Windows Insider-versjonen av Windows 11 står det imidlertid at europeiske brukere nå kan åpne koblinger med valgfri nettleser – ikke bare Edge.

LES OGSÅ: Nå får Edge-nettleseren en enda mørkere modus

Med denne endringen ser Microsoft ut til å løsne grepet om brukernes nettleserpreferanser i Windows.

Microsoft har i årevis forsøkt å få brukerne til å velge Edge fremfor andre nettlesere, som Chrome, Firefox og Opera.

Det har blant annet ført til advarsler når man har forsøkt å laste ned Chrome til datamaskinen, og i det siste har Microsoft sågar vist sprett-opp-vinduer på skjermen for å få oss til å velge Edge.


Kan komme på kant med EU

Microsoft har ikke gitt noen forklaring på hvorfor de nå vil la europeiske Windows-brukere velge nettleser selv – eller hvorfor det kun gjelder i Europa. Ifølge det vanligvis velinformerte teknologinettstedet The Verge, er det likevel nærliggende å tro at Microsoft vil unngå å utfordre EU-forodningen Digital Markets Act.

Digital Markets Act er en forordning som også Norge omfattes av gjennom EØS-avtalen. Den har som mål å sikre like konkurransevilkår samt mer rettferdige og åpne digitale markeder for alle, blant annet gjennom fritt valg av nettleser.

Det er ennå ikke klart når du får muligheten til å åpne koblinger med stanardardnettleseren i den vanlige Windows-versjonen.

> Les også: Nye EU-regler for energiforbruk kan hindre salg av 8K-fjernsyn

Kanskje du er interessert i...