Feil i Windows 11
Feil i Windows 11

Windows 11 er langt fra perfekt, og som med alle andre nye operativsystemer er det også her noen skavanker som må løses underveis.

© Curt Bauer / Shutterstock.com

Etter lanseringen: Åtte nye feil i Windows 11

Windows 11 er nettopp blitt lansert, og allerede nå rapporteres det om feil og mangler i den nye versjonen av operativsystemet. Åtte av feilene er så åpenbare at Microsoft er i full gang med å finne en løsning.

5. oktober 2021 var den store lanseringsdagen for Windows 11, som på sikt skal avløse populære Windows 10.

Ettersom oppdateringen sendes ut fortløpende til alle Windows 10-maskinene, er det derimot ikke sikkert at du har fått tilbud om oppdateringen ennå.

En ukes tid etter lansering er det imidlertid allerede mange nok pc-er som bruker Windows 11 til at Microsoft kan identifisere de vanligste problemene og feilene, og som selskapet nå er i full gang med å løse. 

> Her kan du se hvordan Windows 11 rulles ut over hele verden – og hvordan du kan hoppe over køen

Brukere over hele verden opplever spesielt disse åtte feilene. 

Feil 1: Windows 10 oppgavelinje henger seg fast
Feil 2: Startmenyen åpnes ikke
Feil 3: AMD-prosessorer med redusert ytelse
Feil 4: Mottar feilaktig melding om at pc-en ikke kan kjøre Windows 11
Feil 5: Filutforsker bruker hele pc-minnet
Feil 6: VirtualBox fungerer ikke
Feil 7: Intels og Dells programmer fungerer ikke
Feil 8: Problemer med nettleser

Feil 1: Windows 10 oppgavelinje henger seg fast

Noen brukere som har oppdatert til Windows 11, opplever at det nye operativsystemet fortsatt har den gamle oppgavelinjen fra Windows 10.

Det er jo selvfølgelig ikke et problem hvis du misliker at startknappen ligger midt på oppgavelinjen, men det vekker naturligvis bekymringer om at andre deler av Windows heller ikke er korrekt oppdatert.

Hvis du også har dette problemet, kan du prøve å opprette en ny brukerprofil på Windows 11-pc-en din. Den nye profilen bør ha korrekt oppgavelinje.

Oppgavelinjen i Windows 11
Oppgavelinje

En av de store endringene i Windows 11 er at oppgavelinjen nå er plassert midt på skjermen. Det er imidlertid mange som opplever feil med denne funksjonen.

© Microsoft

Feil 2: Startmenyen åpnes ikke

Andre brukere av nye Windows 11 opplever at startmenyen henger seg og nekter å åpnes. 

Problemet er beslektet med den første feilen der oppgavelinjen i Windows 10 henger igjen, og dette kan løses ved å avinstallere alle oppdateringer og installere dem på nytt.

Vi forventer at Microsoft snart vil sende ut en oppdatering som løser dette problemet. 

Feil 3: AMD-prosessorer med redusert ytelse

Prosessorprodusenten AMD forteller at enkelte programmer som kjøres i Windows 11, kan redusere ytelsen til CPU-er fra AMD med opptil 15 prosent.

Dette skyldes en feil i Windows 11, der operativsystemet ikke fordeler oppgavene jevnt utover prosessorens kjerner, i tillegg til feil bruk av CPU-ens innebygde buffer.

AMD jobber for øyeblikket med en løsning sammen med Microsoft, noe som forhåpentligvis løser problemene. 

Feil 4: Mottar feilaktig melding om at pc-en ikke kan kjøre Windows 11

Enkelte brukere opplever at Microsofts eget verktøy til å kontrollere om pc-en kan kjøre Windows 11, Tilstandskontroll for pc, oppgir at pc-en kan kjøre Windows 11, mens installasjonsprogrammet for oppdateringen sier det stikk motsatte.

Det finnes dessverre ikke en umiddelbar løsning på dette problemet, men Microsoft bekrefter at de kjenner til feilen og jobber på spreng med å løse det.

> Sjekk om pc-en din kan kjøre Windows 11 i dag

Feil 5: Filutforsker bruker hele pc-minnet

Helt siden de første prøveversjonene av Windows 11 har Filutforsker hatt en feil med minnebruken, som imidlertid ble reparert underveis.

Nå har feilen dukket opp igjen i den ferdige versjonen av Windows 11, og for noen brukere betyr dette at Filutforsker bruker opptil en gigabyte av pc-minnet når de åpner et par mapper.

Siden feilen tidligere har vært løst, forventer vi en ny og snarlig løsning fra Microsoft.

> Se forskjellene på Windows 10 og Windows 11 i denne artikkelen

Feil 6: VirtualBox fungerer ikke

Bruker du VirtualBox, kan du få problemer med å starte virtuelle maskiner i Windows 11.

Problemet oppstår på de virtuelle maskinene der du har aktivert Intel-teknologien Hyper-V.

Oracle, som står bak VirtualBox, har meddelt at de jobber med en ny versjon av programmet, slik at du igjen kan kjøre virtuelle Windows-versjoner. 

Feil 7: Intels og Dells programmer fungerer ikke

Selskapene Intel og Dell har begge problemer med et program som kan prioritere nettverkstrafikken fordi programmene bruker UDP-protokollen, som er rammet av feil i Windows 11.

Intels og Dells programmer, henholdsvis «Killer» og «SmartByte», kan føre til at du opplever redusert hastighet på nettverket eller Internett hvis du bruker en VPN-tjeneste som sender og mottar via UDP.

Microsoft forventer å ha en løsning klar denne uken.

Feil 8: Problemer med nettleser

Den vietnamesiske nettleseren Cốc Cốc er rammet av alvorlige problemer i Windows 11.

Så alvorlige at nettleseren rett og slett ikke vil åpnes i operativsystemet. Det rapporteres også om andre følgeskader hvis du har denne nettleseren installert.

Microsoft forteller at de undersøker problemet og vil komme med mer informasjon når de får bedre oversikt over omfanget.

> Les også: Derfor bør du bruke Microsofts nye Edge-nettleser

Ikke nøl med å laste ned Windows 11

Feil som disse er ikke uvanlige i de første månedene etter lanseringen av et nytt operativsystem, så når du selv får muligheten til å oppdatere pc-en til Windows 11 i løpet av høsten eller vinteren, kan du trygt ta imot tilbudet.

Det er ikke uvanlig at et nytt operativsystem som Windows 11 forårsaker feil og problemer, men det viser at det noen ganger er bedre å ikke være blant de første til å teste ut en ny versjon av Windows.

Men om noen måneder vil de fleste barnesykdommene sannsynligvis være kurert – til glede for brukere over hele verden.

> Les alle våre historier om Windows 11 her

Kanskje du er interessert i...