I flere tiår har pc-verdenens nerder ikke vært tilfredse med klokkefrekvensen til prosessorene som datamaskiner utstyres med fra fabrikkene.
Det har ført til et vanlig kappløp om å kunne presentere den aller raskeste klokkefrekvensen blant pc-entusiaster, og akkurat nå har et dyktig team klart å sette ny verdensrekord ved å overklokke Intels Core i9-13900K-prosessor til å fungere ved imponerende 9 GHz.
Overklokking betyr at du tvinger prosessoren til å arbeide ved høyere hastighet enn det den er konstruert for fra fabrikken. Det forklarer vi nærmere lenger ned i denne artikkelen.
Den tidligere rekorden lød på 8,79433 GHz på en AMD FX-8350-prosessor, og den rekorden holdt i hele 10 år før den altså nå er slått av teamet, som er sponset av hovedkort-, pc- og grafikkortprodusenten ASUS.
Intel Core i9-13900K arbeider normalt bare ved 3 GHz, men kan i såkalt turbomodus nå 5,8 GHz uten at du trenger å overklokke den.
I denne artikkelen får du vite mer om overklokking. Les blant annet om:
Hva er overklokking?
Datamaskinens hastighet måles i gigahertz, også kalt klokkefrekvens. Derfor kalles det overklokking når du får prosessoren til å arbeide ved høyere hastighet enn de gigahertzene den er utviklet for fra fabrikken.
De to store produsentene av prosessorer til pc-er, AMD og Intel, selger prosessorer i forskjellige serier, og det er de dyreste av disse som kan overklokkes. Det gjelder for eksempel Intel-prosessorer med bokstaven K sist i modellnavnet.
Du kan med andre ord ikke overklokke prosessorene på de rimeligste datamaskinene du finner i butikkene.
> Les også: Prøv selv: Så rask er prosessoren din
Bør jeg overklokke pc-en?
Det enkle svaret er nei.
Hvis du vurderer å overklokke pc-en din slik at den blir dobbelt så rask, vil vi i stedet anbefale at du lar entusiastene ta seg av den delen og bare lar deg fascinere av den innbyrdes konkurransen om å få mest mulig ut av pc-hjernens evner.
Som du kan se på bildet nedenfor, er resultatet av overklokking at prosessoren blir ganske varm. ASUS-teamet måtte kjøle ned Intel-prosessoren til -250 grader celsius ved hjelp av flytende helium.
> Les også: 5 gode råd før du kjøper ny pc

Her når de dristige overklokkerne frekvensen 9 GHz. Dampen du ser til høyre skyldes flytende helium, som kjølte prosessoren ned til -250 grader celsius.
Slik foregår overklokking
I praksis gjøres selve overklokkingen i pc-ens BIOS, der du kan justere prosessorens parametre, hvis prosessoren altså er en av modellene som tillater det.
Da må du vanligvis finne et punkt som heter Advanced CPU Core Settings eller OC/Overclocking.
> Les også: BIOS: Slik kommer du til pc-ens grunnleggende innstillinger
I denne menyen er det mulig å justere den såkalte CPU-multiplikatoren. Innstillingen bruker hovedkortets innebygde klokkefrekvens, som vanligvis er på 100 MHz, til å sende prosessorens hastighet til himmels. Hvis multiplikatoren f.eks. står på 38, vil det normalt bety at prosessoren innstilles til å arbeide ved 3,8 GHz.
Vanligvis vil du bare kunne justere multiplikatoren et par punkter opp før prosessoren og dermed hele datamaskinen blir ustabil.
Det skyldes at en høyere klokkefrekvens krever mer strøm til prosessoren, og det er noe du stiller inn et annet sted i BIOS.
Derfor må du også justere prosessorens strøminnstillinger i et annet BIOS-punkt, som vanligvis heter CPU VCCIN, CPU Vcore, Dynamic Vcore eller CPU Voltage.
Som regel leverer hovedkortet rundt 1,25 volt til prosessoren, og den verdien kan for eksempel økes til 1,4 eller 1,5, slik at du vekselvis hever multiplikatoren og voltnivået.
Hvis du synes det høres komplisert ut, har du helt rett.
> Les også: Her er verdens raskeste superdatamaskin
Hvorfor overklokking ikke er for sarte sjeler
Når vi anbefaler at du ikke overklokker pc-en din, skyldes det flere fallgruver som du må være oppmerksom på:
- Garantien blir trolig ugyldig hvis datamaskinen eller prosessoren havarerer.
- Prosessoren kan bli ekstremt varm, og derfor krever overklokking en konstant overvåking av prosessortemperaturen, både før, under og etter – og ved både normal drift og hard jobbing av datamaskinen. Kommer temperaturen over 80–90 grader i lengre tid, reduserer dette levetiden og stabiliteten til hele datamaskinen.
- Datamaskinen kan bli ustabil og dermed for eksempel slå seg av når du minst venter det.
- Ikke alle prosessorer tåler overklokking like godt. I hastighetsrekorden som vi nevner ovenfor, krevde det flere prosessorer i forsøket på å nå 9 GHz.