Den neste store funksjonsoppdateringen er på vei til Windows 10 og 11 – og spesielt Windows 11 har mange spennende nyheter i vente.
Windows-oppdatering:

Den neste store funksjonsoppdateringen er på vei til Windows 10 og 11 – og spesielt Windows 11 har mange spennende nyheter i vente.

Nå kommer Windows 22H2-oppdateringen til pc-en

Hvis du har Windows 11 på pc-en, kan du snart se frem til en rekke nye funksjoner og et nytt utseende i mange programmer når oppdateringen 22H2 kommer til pc-en din. Også Windows 10 oppdateres, men her skorter det litt på nyhetene.

Høsten er her, og tradisjonen tro betyr det at Microsoft er klar til å oppdatere pc-en din med en stor funksjonsoppdatering.

Windows-oppdateringen heter 22H2, og den forventes å være tilgjengelig neste måned.

Både Windows 10 og 11 får den nye, store oppdateringen, men mens Windows 11-brukere kan se frem til store endringer, er det mindre endringer for de som fortsatt kjører Windows 10.

Nedenfor kan du se en liste over de endringene vi forventer med den nye oppdateringen.

Her er nyhetene i Windows 11:

Du kan også lese om nyhetene i Windows 10.

> Les alle artiklene våre om Windows 11 her

Her er nyhetene i Windows 11

Nytt i startmenyen:

Med oppdateringen installert blir det mulig å feste enda flere apper og aktiviteter direkte i startmenyen. 

Det skal også bli mulig å åpne f.eks. dokumenter direkte i Office på nettet, hvis du ikke har Office-pakken installert på pc-en.

Nytt i oppgavelinjen:

Windows 11 er blitt kritisert fordi det, i motsetning til tidligere, ikke lenger er mulig å feste snarveier direkte på oppgavelinjen.

Vi forventer at 22H2-oppdateringen gjenoppretter funksjonen fra Windows 10, slik at du igjen kan feste både filer og snarveier til oppgavelinjen.

> Les også: Slik får du oppgavelinjen øverst i Windows 10 og 11

Nytt i Oppgavebehandling:

Windows' Oppgavebehandling blir oppdatert med det nye utseendet Fluent UI, som også noen av de eksisterende funksjonene allerede har.

Dermed vil det blant annet være en menylinje til venstre i vinduet som skal gjøre det lettere å finne frem til de enkelte mulighetene.

> Les også: Her er Windows 11s nye Oppgavebehandling

Den oppdaterte versjonen av Oppgavebehandling bygger på utseendet Fluent UI, som det er meningen at alle Windows-programmer og -funksjoner skal ha.
Oppgavebehandling:

Den oppdaterte versjonen av Oppgavebehandling bygger på utseendet Fluent UI, som det er meningen at alle Windows-programmer og -funksjoner skal ha.

Nye maskinvareknapper:

Det kommer nye paneler opp på skjermen – inkludert Låseskjermen – når du f.eks. spiller musikk, justerer volumet eller endrer skjermens lysstyrke.

Bedre festemuligheter:

Når du drar et vindu til kanten av skjermen, dukker det opp forslag til hvordan vinduet kan reduseres eller forstørres.

Disse festemulighetene blir forbedret, slik at vinduene blir enda bedre tilpasset skjermen.

Nye nettbrettfunksjoner:

Hvis pc-en din er et nettbrett med berøringsskjerm, får den en ny oppgavelinje som bedre tilpasser seg det du bruker pc-en til.

Når du for eksempel sitter og jobber i fullskjerm i et program, skjules oppgavelinjen slik at du får mer skjermplass.

> Les også: Slik bruker du Android-apper i Windows 

Klimafokus:

I 22H2-oppdateringen har Microsoft også tenkt på miljøet. Ved å dra nytte av tjenester som Electricity Maps, kan Windows se når strømmen primært leveres av grønne alternativer. Da bruker pc-en først energi på å oppdatere når strømmen er klimavennlig.

Du kan imidlertid selv tvinge gjennom oppdateringer via innstillingene – også selv om strømmen leveres av et kullkraftverk.

> Les også: Så lenge må pc-en være på for å få oppdateringer

Filutforsker med faner:

Når du har installert den store oppdateringen og starter programmet Filutforsker, vil du sannsynligvis umiddelbart legge merke til at programmet nå har fått faner øverst i vinduet.

De fungerer på samme måte som faner i nettleseren din, og gir deg for eksempel mulighet til å åpne mappen Bilder i én fane og minnekortet i en annen.

> Les mer: Nå er fanene på vei til Filutforsker

Øverst i nye Filutforsker finner du muligheten til å jobbe i flere faner. Det er smart hvis du har behov for å ha rask tilgang til forskjellige mapper.
Filutforsker:

Øverst i nye Filutforsker finner du muligheten til å jobbe i flere faner. Det er smart hvis du har behov for å ha rask tilgang til forskjellige mapper. 

Dynamiske bilder på skrivebordet:

Kanskje har du lagt merke til at du kan endre bakgrunnen på låseskjermen til funksjonen Spotlight, der det automatisk veksles mellom en rekke flotte bilder fra hele verden.

Det forventes at denne funksjonen nå også blir tilgjengelig for skrivebordsbakgrunnen i selve Windows, slik at bakgrunnen automatisk endrer utseende.

> Les også: Slik får du skrivebordet som du vil ha det

Bedre beskyttelse mot skadelig kode:

Det kommer også en ny sikkerhetsfunksjon kalt minneintegritet.

Med denne funksjonen skulle pc-en din være bedre rustet til å motstå skadelig kode i de kjørende prosessene i Windows. 

Her er nyhetene i Windows 10

Hvis pc-en din er utstyrt med Windows 10, får også du oppdateringen 22H2, men det blir noe færre nyheter å se frem til.

Microsoft har selv kunngjort at det kommer en håndfull nye funksjoner, men at disse primært er rettet mot bedriftsmaskiner.

I tillegg er fokusassistenten videreutviklet slik at du lettere kan få arbeidsro ved å deaktivere forstyrrende varsler.

I tiden frem til Windows 10s pensjon i 2025 forventer vi at det kommer stadig færre nye funksjoner og at oppdateringene primært går ut på å forbedre eksisterende funksjoner eller rette opp avvik. Og naturligvis nødvendige sikkerhetsoppdateringer.

> Les også: Så lenge kan du fortsette å bruke Windows 10

Kanskje du er interessert i...