Det er noe nesten magisk ved å snakke til pc-en og se at det du sier umiddelbart blir til tekst i Word – klar til å sendes eller redigeres.
Den muligheten har nå blitt en fast del av Windows. Med en av de siste oppdateringene har nemlig Microsoft lagt til Voice Writing- eller taleskrivingsfunksjonen i Windows 11.
I motsetning til mange andre dikteringstjenester og -programmer forstår Windows taleskriving norsk. Det betyr at du kan snakke på morsmålet i pc-mikrofonen i stedet for å skrive på tastaturet.
> Les også: Slik får du lest opp en tekst i Windows
Også mulighet for tegnsetting
Mens du snakker med datamaskinen og får den til å skrive det du sier, kan du også sørge for tegnsettingen uten å gripe til tastaturet.
Det er bare å si "komma" og "punktum" mens du dikterer, så setter funksjonen inn tegnene for deg.
Det fungerer overraskende bra og gjør det veldig lett å skrive lengre tekster, særlig for folk som ikke mestrer touchmetoden og stort sett trakterer tastaturet med pekefingrene.
> Les også: Lær mer om stemmestyring via Siri, Google Assistent og Alexa
Slik bruker du taleskriving
Har du en oppdatert versjon av Windows 11 på maskinen, er taleskrivingsfunksjonen klar til bruk allerede.
Da er det bare å plassere musepekeren i et tekstfelt, i for eksempel Word, Notisblokk eller LibreOffice Writer – og trykke på Windows-tast + H.
En liten boks med mikrofonsymbol vises, og maskinen begynner å lytte til det du har å si så snart du klikker på mikrofonikonet.
Når du er ferdig med å diktere tekst, kan du enten klikke på mikrofonikonet igjen – eller si "stopp taleskriving".
> Les også: ChatGPT: Prøv chatboten alle snakker om – på norsk

Når du befinner deg i et tekstfelt – for eksempel i Word, Notisblokk eller på en nettside – trykker du ganske enkelt på Windows-tasten+H, så ser du et lite mikrofonikon.
Les alt om Taleskriving i Windows
I Komputer for alle nummer 13/2023 kan du lese en komplett guide til Voice Writing – eller Taleskriving på norsk.
Der finner du også en oversikt over hvilke stemmekommandoer du kan bruke – og hvilke tegn du kan få pc-en til å legge inn i dokumentene, for eksempel ved å si "komma" og "punktum".
Du kan også lese om hvordan du får Windows 10 til å aktivere den samme funksjonen, men da må du snakke engelsk for å få det til å virke.