Grafikkort fra Nvidia
Grafikkort fra Nvidia

Snart kan du finne lavere priser på grafikkort fra Nvidia.

© Shutterstock

Overskudd av grafikkort: Senker prisene

Grafikkortprodusenten Nvidia har et stort overskudd av grafikkort, og derfor senker selskapet prisene på de ellers vanvittig dyre grafikkortene.

1. september 2022 av Martin Lorentsen

Inflasjonen er over oss, og prisene stiger på nesten alle former for tjenester og varer.

Det er imidlertid skjedd et prisfall av en noe uventet art, og det er godt nytt for pc-brukere – kanskje spesielt de som bruker datamaskinen til krevende grafiske oppgaver som f.eks. spill.

Prisen på grafikkort har nemlig sunket.

Der salget av datamaskiner eksploderte under koronapandemien og grafikkort var nesten umulig å skaffe på grunn av mangelen på mikrobrikker, er saken en annen i dag.

Grafikkortprodusenten Nvidia har faktisk et overskudd av grafikkort fra serien RTX 3000, og det betyr at selskapet nå vil senke prisene på de populære og ellers ganske dyre grafikkortene.

LES OGSÅ: Mangelen på mikrobrikker rammer Samsung

Uhell fikk prisen til å stige

Grafikkort har aldri vært billige, men de siste årene har grafikkort vært usedvanlig dyre. Under koronapandemien økte etterspørselen etter datamaskiner og grafikkort, først og fremst fordi mange var tvunget til å isolere seg hjemme.

For det andre ble verden rammet av en vanlig teknologikrise. Mikrobrikker, som utgjør en vesentlig komponent i grafikkortene, manglet fordi produksjonen av mikrobrikker ble helt lammet.

Koronanedstengninger sendte fabrikkansatte hjem, og Taiwan, som produserer en stor del av verdens mikrobrikker, kjempet med tørke. Samtidig satte et strømbrudd en fabrikk i Texas ut av drift, og i Japan brant en annen viktig fabrikk.

Konsekvensen var at prisene på de få grafikkortene som faktisk var tilgjengelige på markedet, ble skyhøye. Men i dag står grafikkortprodusenten Nvidia overfor en ny og annerledes utfordring: De har for mange grafikkort.

LES OGSÅ: Mangel på mikrobrikker: Slik påvirker det deg

Synkende etterspørsel

Grafikkortprodusenten Nvidia står nå med et større overskudd av grafikkort fra serien RTX 3000 som ikke er solgt, og derfor vil de senke prisen på dem.

Årsaken ligger i etterspørselen etter datamaskiner og grafikkort.

Den har nemlig falt betydelig det siste året på grunn av den økonomiske usikkerheten som preger verden, og fordi det ble handlet inn stort på maskinvareområdet i begynnelsen av koronapandemien.

Forbrukerne har altså enten ikke lyst til å bruke pengene på dyre grafikkort, eller så har de rett og slett ikke behov for dem.

Dessuten har markedet for kryptovaluta havnet i en mindre krise, noe som betyr at færre grafikkort blir solgt til personer som utfører såkalt kryptomining.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om Bitcoin

Kanskje du er interessert i...