USB-hub med USB-C-kontakt
USB-hub:

En USB-hub kan gjøre en enkelt USB-C-port om til et hav av innganger til pc-en.

© Shutterstock

Derfor trenger du en USB-hub til pc-en din

Hva er en USB-hub og hvorfor trenger jeg en USB-hub? Svaret får du her.

9. mars 2022

I takt med at bærbare pc-er er blitt mindre og tynnere, er det også blitt mer vanlig med datamaskiner som bare har noen få porter på sidene – rett og slett fordi det ikke er plass til flere.

Hvis du er typen som har mye tilbehør til pc-en din, for eksempel ekstern skjerm, mus, tastatur og ekstern harddisk, går du raskt tom for porter – og dermed muligheten til å koble flere enheter til datamaskinen.

Her er en USB-hub din redningsplanke. 

> Akkurat nå kan du få en 8-i-1 USB-hub i gave når du kjøper to utgaver av Komputer for alle til kun 149 kroner. Se tilbudet her.


I denne artikkelen kan du lese om:

Bærbar pc med USB-C-utgang
Få utganger:

I dag er de bærbare pc-ene ofte så små og tynne at det bare er plass til noen få utganger. Dette kan skape problemer dersom du ønsker å koble til for eksempel en ekstern skjerm, en mus og et tastatur. Da trenger du en USB-hub. 

© Barry Paterson/Shutterstock

Hva er en USB-hub?

En USB-hub er en smart adapter som gir deg flere innganger til pc-en.

En USB-hub kan være utstyrt med for eksempel ulike USB-innganger, kortleser, HDMI-utgang og nettverksport til kabelnettverk.

Dessuten opptar en USB-hub vanligvis bare én USB-port på pc-en. Du kan derfor enkelt utvide antallet utganger fra pc-ens USB- eller USB-C-utgang, slik at du kan koble flere enheter til pc-en.

> Les også: Hva er en minnepinne?

Hva trenger jeg en USB-hub til?

En USB-hub utvider en enkelt USB-port på pc-en til en hel rekke i huben. 

Da kan du enkelt koble til utstyr som skriver, mus, ekstern SSD, tastatur og mye annet samtidig uten å gå tom for porter på datamaskinen.

En USB med mange tilkoblingsmuligheter kan også gi pc-en nye funksjoner som for eksempel en kablet nettverksforbindelse eller en HDMI-port. 

Hvis pc-en din er så moderne at den bare har USB-C-porter, kan du også bruke en USB-hub som adapter, slik at du kan koble til utstyr som bruker den gode, gammeldagse USB-A-porten.

USB-hub med sju porter
USB-hub:

Den enkleste USB-huben består bare av en rekke ekstra USB-porter til pc-en din, som her. Men du kan også få USB-huber med for eksempel HDMI-utgang, kortleser og nettverksutgang. 

© Shutterstock

Trenger USB-huben min strømforsyning?

Tidligere trengte en USB-hub også ekstern strømforsyning for å kunne levere nok strøm til de tilkoblede enhetene. I dag er det mest vanlig at USB-huben kobles til datamaskinens USB-C-port, som kan levere mer strøm. 

Derfor er det ofte ikke nødvendig med ekstern strømforsyning.

I tillegg er mye av utstyret vi kobler til datamaskinen blitt mer strømbesparende. En ekstern SSD bruker for eksempel mye mindre strøm på en gammeldags, mekanisk harddisk.

> Akkurat nå kan du få en 8-i-1 USB-hub i gave når du kjøper to utgaver av Komputer for alle til kun 149 kroner. Se tilbudet her.

Allerede abonnent?

Hvis du allerede abonnerer på Komputer for alle, kan du få USB-huben med rabatt i vår fordelsbutikk, Moreshop.

I Moreshop finner du alt fra elektronikk og kjøkkenutstyr til treningsutstyr og regntøy til spesielle abonnentpriser.

Du må bare logge på med abonnementsnummeret ditt for å få rabatten.

> Du finner USB-huben i Moreshop her

Hva er en dokkingstasjon?

En dokkingstasjon er en slags elektronisk parkeringsplass for pc-en din. 

I tillegg til en rekke USB-porter som du får med en vanlig USB-hub, får du også mange andre tilkoblingsmuligheter med en dokkingstasjon.

Dokkingstasjonen har som regel alle enhetene koblet til hele tiden. Derfor trenger du bare koble den bærbare pc-en til dokkingstasjonen med én USB-kabel når du kommer hjem, og så har du raskt tilgang til for eksempel skriver, kabelnettverk, mus, skjerm og tastatur.

> Les testen vår av en dokkingstasjon fra Targus her.

Hva kan jeg koble til en USB-hub?

En USB-hub fungerer med de fleste datamaskiner som har en USB-port.

Du kan koble en USB-hub til både pc og Mac, og den fungerer faktisk også med Android-telefoner og nettbrett med USB-C-utgang, slik at du kan koble for eksempel mus og tastatur til telefonen med kabel.

Det er for eksempel smart hvis du er på ferie og vil se en film fra mobilen på TV-en på hotellrommet. Da kobler du bare USB-huben til mobilen og kobler den til TV-en med en HDMI-kabel. 

> Les også: Offisielt: EU vil ha USB-C til alt

Hvilke innganger får jeg i en USB-hub?

Du kan kjøpe USB-huber med stort sett alle de tilkoblingene du også finner på en pc. 

Det vil blant annet si HDMI-inngang til tilkobling av skjerm, SD- og microSD-kortlesere, USB-C- og gammeldagse USB-A-porter. 

Det finnes til og med USB-huber hvor du kan montere en intern SSD-stasjon slik at du kan bruke hele huben som ekstern lagringsplass for pc-en.

En annen viktig funksjon i noen USB-huber er nettverksutgangen (Ethernet). 

På mange nyere pc-er og MacBooks er det nemlig ikke plass til en nettverksutgang, så du kan heller ikke bruke et kablet nettverk. Dette kan du gjøre hvis du bruker en USB-hub med nettverksutgang. 

8-i-1 USB-hub med Ethernet, kortlesere, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI og strømadapter
USB-hub med Ethernet:

Denne 8-i-1-USB-huben gjør det mulig å koble en bærbar pc eller Mac til et kablet nettverk via Ethernet-utgangen på enden. Den har dessuten to kortlesere, USB 2.0, USB 3.0, USB-C, HDMI og strømadapter til lading av f.eks. mobiltelefonen din. 

Hvilken USB-port bør jeg koble USB-huben til?

Du må være klar over hvilken type USB-port du bruker når du kobler til utstyret ditt.

En USB 2.0-port fungerer for eksempel helt greit ved tilkobling av mus eller tastatur, men skal du koble til en ekstern harddisk bør du sørge for at dette gjøres gjennom den raskere USB 3.2-porten – ellers vil filoverføringene ta altfor lang tid.

> Akkurat nå kan du få en 8-i-1 USB-hub i gave når du kjøper to utgaver av Komputer for alle til kun 149 kroner. Se tilbudet her.

Hvorfor fungerer ikke USB-huben min?

Det kan være flere grunner til at de enkelte portene i en USB-hub ikke fungerer som de skal. 

Hvis du har mange eller svært strømkrevende enheter koblet til, må du sørge for at USB-huben får nok strøm fra USB-porten på pc-en. Det kan være forskjell på hvor mye strøm hver enkelt port leverer, så her må du prøve deg litt frem.

Hvis dette ikke fungerer, kan det være at du må bruke en ekstern strømforsyning hvis den følger med USB-huben.

Hvis HDMI-porten på USB-huben ikke fungerer, kan det være fordi USB-C-porten på pc-en din ikke støtter tilkobling via HDMI.

Hvilken USB-hub bør jeg velge?

Før du ser deg om etter en USB-hub, bør du tenke over hvilke behov du har. Hvilke utganger savner du på pc-en din? Og hvilket utstyr ønsker du å koble til datamaskinen?

Hvis du vil bruke en ekstern skjerm, kan en HDMI-utgang være en god idé. De fleste nyere skjermer bruker HDMI-kabel. HDMI-utgangen gjør det også mulig å koble pc-en til TV-en. 

Har du mange eldre USB-enheter som mus, tastatur og ekstern harddisk, bør du velge en USB-hub som gir deg flere USB-utganger. 

Hvis du tar bilder og ønsker å bruke USB-huben som kortleser, er det viktig at du sjekker hvilket minnekort kameraet ditt bruker. Du kan få USB-hub med kortleser til både SD-kort, mikro-SD og CF-kort. 

Hva er forskjellen på USB-hub og USB-C-hub?

Når du er på jakt etter en USB-hub, vil du sannsynligvis støte på både USB-hub og USB-C-hub, men forskjellen er egentlig ganske liten. 

Det viser bare om kabelen som går fra huben til datamaskinen har en USB-C-kontakt eller en gammeldags USB-kontakt. Du må altså bare sjekke hvilken inngang du har.

På nyere pc-er og MacBooks har du ofte bare en USB-C-utgang, mens du på en eldre maskin kanskje bare har vanlig USB. 

Noen ganger følger det med en adapterkontakt, slik at du kan bruke USB-huben i både USB- og USB-C-utgangene på datamaskinen. 

> Les også: USB-kabelen forteller deg hvor godt den lader

Kanskje du er interessert i...