EU vil ha USB-C til alt
Ny standard

EU-kommisjonen vil at alle digitale enheter skal benytte USB-C-standarden i fremtiden. Det vil si takk og farvel til Apples Lightning-kontakt og de andre typene som i dag brukes til lading, f.eks. USB og micro-USB.

Offisielt: EU vil ha USB-C til alt

EU-kommisjonen har foreslått at USB-C blir en ny fellesstandard på IT-utstyr. Det betyr at Apple tvinges til å levere et alternativ til Lightning-kontakten, som lenge har vært standard i Apple-produkter, blant annet iPhone.

30. september 2021 av Steffen Nielsen

Ideen har ligget på bordet lenge. Men nå er den blitt til virkelighet: EU-kommisjonen har laget et lovforslag som skal gjøre USB-C til en universell standard for lading av IT-utstyr.

Forslaget gjelder stort sett alle enheter, f.eks. telefoner, nettbrett, kameraer, hodetelefoner, høyttalere og videospillkonsoller.

Tanken er at forbrukerne skal gjenbruke laderen i stedet for å kjøpe en ny lader hver gang de kjøper nytt utstyr. I forslaget fremgår det også at ladere skal selges separat, siden en ny fellesstandard vil bety at du sannsynligvis allerede har en passende lader hjemme.

Ifølge forslaget vil tiltaket, i tillegg til den åpenbare miljøfordelen, spare forbrukerne for 250 millioner euro i året.

Micro-USB, Lightning og USB-C

Hvis det er opp til EU, må alle digitale enheter lades med USB-C. Det betyr takk og farvel til bl.a. Apples Lightning og Micro-USB.

Apples hodepine

De aller fleste utstyrsprodusenter har allerede gått over til USB-C.

Det gjelder for eksempel store produsenter av Android-telefoner som Samsung og Huawei, som allerede bruker denne standarden. Den ellers så populære micro-USB-kontakten, er etter hvert også i ferd med å bli faset ut.

Men for Apple er EU-forslaget av en mer alvorlig karakter. Giganten har nemlig satset på Lightning-standarden, som siden 2012 har sittet i blant annet alle iPhone-telefoner.

> Apple har nettopp lansert iPhone 13. Se hva de kan by på her

Avklaring først om flere år

Hvis EUs tiltak blir lov, slik vi venter oss, står Apple overfor et vanskelig valg. 

Skal de bytte ut Lightning-portene med en USB-C-port i nye Apple-produkter? Skal de beholde Lightning-kontakten, men tilby en adapter til USB-C? Eller skal de droppe ladekontakter helt i produktene sine og heller satse på teknologien for trådløs lading, som blir stadig bedre?

Den beslutningen trenger Apple ta verken i dag eller i morgen. 

Behandlingen av EUs lovforslag forventes å ta opptil ett år, og deretter vil det komme en overgangsperiode på opptil to år, som Apple kan bruke til å oppfylle de nye kravene.

> Les også: Hvordan fungerer trådløs lading?

EU vil ha USB-C til alt
USB-C

USB-C-kontakten går en lys fremtid i møte hvis standarden skal inkluderes i alle enheter. Det vil si at alle mobiltelefoner, hodetelefoner, kameraer, nettbrett med mer skal bruke USB-C i fremtiden.

Kanskje du er interessert i...