Få ting er mer ubehagelige enn å få stukket en bomullspinne opp i nesa av en person i hvit frakk. Det måtte i så fall være å få bomullspinnen stukket ned i svelget.
De hyppige testene for korona er de siste årene blitt en fast del av livet til de fleste nordmenn, og snart kommer det kanskje en runde til.
Men nå tyder det på at du i fremtiden kan teste deg selv for korona med en app på telefonen som kan avgjøre om du er smittet eller ikke ut fra stemmen din.
4 352 deltakere i stor test
Det er forskeren Wafaa Aljbawi fra det nederlandske universitetet i Maastricht som står i spissen for prosjektet som nettopp er blitt presentert.
Forskerne har hatt tilgang til en database fra University of Cambridge med over 4 352 friske og smittede forsøkspersoner, og de har brukt stemmedata fra 893 personer i gruppen.
308 av disse testet positivt for Covid-19 med en tradisjonell test.
Så nøyaktig er Covid-testing på mobiltelefonen
Sammenlignet med en vanlig hurtigtest for Covid-19, er den appbaserte testen i stand til å fange opp flere smittede og gi færre falske negativer. Den er tilsynelatende også mer nøyaktig hos personer som er smittet uten å ha symptomer.
Denne delen av presisjonen er viktig fordi den hindrer at smittede går rundt og smitter andre i troen på at de er friske.
I undersøkelsen feilet apptesten på bare 11 av 100 smittet, mens hurtigtesten feiler på 44 av 100.
> Les også: Få en avdød bestemor til å lese godnatthistorie for ungene
Slik fungerer den geniale appen
Covid-19-smitte rammer ofte øverst i respirasjonssystemet, og dette påvirker stemmebåndene.
Denne stemmeendringen kan gjenkjennes av kunstig intelligens som appen sender dataene til.
Når du bruker appen, må du først fylle ut informasjon om medisinsk historikk og om du røyker eller er plaget av hoste.
Deretter blir du bedt om å spille inn en kort talemelding samt lyden av hoste og pusting. Lyden sendes til den kunstige intelligensen, som på under ett minutt etter er klar med svaret på testen.
Fordeler med koronatest via app
Hvis appen virkelig er så effektiv som forskerne fra Institute of Data Science ved universitetet i Maastricht hevder, er det først og fremst tenkt at den skal brukes i uland.
«Slike tester kan tilbys uten kostnad og er enkle å tolke. De gjør det dessuten mulig å foreta virtuelle tester på avstand, og de har en behandlingstid på under ett minutt», forklarte Wafaa Aljbawi på en presentasjon mandag morgen.
Hun understreker dessuten muligheten til å bruke denne typen tester ved for eksempel inngangen til store forsamlinger, hvor du på kort tid kan teste mange mennesker.
> Få kontroll på gjeldende koronaregler i Europa med denne appen
Når kan jeg laste ned appen?
Som med all forskning skal også denne appen først gjennom en faglig vurdering der forskere fra andre universiteter får mulighet til å teste resultatene.
Derfor kan vi dessverre ikke forvente å slippe bomullspinnene denne sesongen, men kanskje vinteren 2023/24.
Det er også planlagt å bruke appen til å diagnostisere andre sykdommer som påvirker åndedrettssystemet. Det tyder for eksempel på at appen også kan identifisere forverring i sykdommer som KOLS.
> Les også: Snart kan du styre Windows med stemmen