Du har helt sikkert hørt om appen TikTok det siste året.
Barn og unge elsker å bruke TikTok, men den amerikanske presidenten vil forby eller kjøpe appen. Eksperter på personvern er heller ikke så begeistret for TikTok.
Men hva er egentligTikTok? Og hvorfor snakkes det så mye om appen for tiden?
Her prøver vi å forklare, men vi kan likevel ikke garantere at du vil forstå hvorfor ungdom synes appen er så fantastisk …

Hvis du ser noen danse tilfeldig på gaten samtidig som de ser på mobiletelefonen, holder de trolig på å lage en video som skal legges ut på TikTok. Der er det nemlig populært å vise en egen versjon av andres dansetrinn.
Hva er TikTok?
TikTok er en app som fungerer som et sosialt medium. Den har millioner av brukere over hele verden, særlig barn og unge.
TikTok, som tidligere het Musical.ly, er slags blanding av Snapchat, YouTube og Instagram, der brukerne kan dele korte videoer de har lagd selv.
Det er ofte lagt musikk og morsomme små grafikksnutter inn i videoene, som blir delt og kopiert flittig. Kopiering er nemlig et en viktig del av TikTok. Man lager egne utgaver av andres videoer, vanligvis danser, små sketsjer og såkalte "pranks".
TikTok er designet slik at videoene går viralt og sprer seg lynraskt. På den måten kan du nå ut til enormt mange mennesker med budskapet eller den morsomme dansen.
Det høres umiddelbart harmløst ut, men er det ikke – datasikkerheten er nemlig tvilsom.
LES OGSÅ: Bruker du for mye tid på mobilen?
Denne videoen viser noen eksempler på innhold du kan se på TikTok. Husk å skru på lyden, den er viktig for mange TikTok-videoer.
Farlige spioner?
Som alle andre sosiale medier innhenter TikTok en del data om brukeren, men det er mye som tyder på at TikTok snoker litt for mye i privatlivet.
TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance, og eierne er flere ganger kritisert for datasikkerheten. Kritikere har studert appens kode nøye, og ifølge dem samler TikTok inn mer data enn man umiddelbart skulle tro.TikTok skal visstnok ha hatt tilgang til alt som ligger på telefonen. De kinesiske eierne avviser imidlertid påstandene.
i juli 2020 åpnet imidlertid Datatilsynet i Danmark en sak mot TikTok. I den forbindelse har det kinesiske selskapet opplyst at de vil samarbeide med de danske myndighetene, slik at personvernhensynet ivaretas.LES OGSÅ: Unngå at andre tilgang til overvåkingskameraet
Trump ville forby TikTok
TikTok er spesielt populært i USA, der appenn har rundt 80 millioner brukere.
USAs president, Donald Trump, har kommet med særdelese kritisk uttalelser om appen som både republikanerne og demokratene frykter at Kina vil bruke til overvåking.
Trump vil forby TikTok fullstendig hvis ikke kineserene selger appen til et amerikansk selskap. Microsoft har meddelt at de er i forhandlinger med de kinesiske eierene om et mulig kjøp, og det støttes av presidenten.Det er ikke bare de amerikanske og danske myndighetene som er kritiske til TikTok. I Storbritannia og Australia har politikere også stilt seg kritiske til datasikkerheten i det populære kinesiske sosiale mediet.
LES OGSÅ: Slett disse appene fra telefonen