Nytt verktøy til Windows.
Nytt verktøy til Windows:

Det er grunn til begeistring, for nå er en etterspurt funksjon endelig kommet til Windows med PowerToys-pakken.

© Shutterstock

PowerToys: Microsoft legger til genial Mac-funksjon i Windows

I lang tid har Windows-brukere etterspurt alternativet som er standard på Mac. Og nå er det endelig her: Du kan se filer i Windows uten å åpne dem.

I operativsystemet til Mac-datamaskiner har det lenge vært mulig å sniktitte på filer ved å trykke én gang på mellomromstasten. 

Dette er praktisk når du for eksempel leter etter et bestemt bilde på datamaskinen, og det er en svært populær funksjon som de fleste Mac-brukere ikke ville unnvære.

LES OGSÅ: 5 Mac-funksjoner vi savner i Windows

I stedet for å bruke tid på å åpne ett og ett bilde i en mappe i en bildefremviser, kan du på Mac-datamaskiner bare klikke én gang på et bilde i mappen og trykke på mellomromstasten for å se en forhåndsvisning i fullskjerm.

Deretter er det mulig å bla gjennom resten av filene i mappen med piltastene.

Nå er denne funksjonen også tilgjengelig i Windows. Microsoft har nemlig lagt til et helt nytt verktøy i den gratis programpakken PowerToys som gjør det mulig å bruke funksjonen fra Mac-datamaskiner i Windows.

LES OGSÅ: Genialt verktøy: Hent enkelt ut tekst fra bilder

Nytt verktøy i PowerToys

Det er ikke første gang du kan sniktitte på filer i Windows. Flere tredjepartsprogrammer, for eksempel Seer som du finner i Fordelssonen, har implementert funksjonen tidligere, men nå har Microsoft selv laget et verktøy til formålet.

Det nye verktøyet heter Peek og er en del av PowerToys, som er Microsofts pakke med miniprogrammer og små tillegg til Windows.

Med Peek aktivert kan du se en forhåndsvisning av alle filene du har valgt i en mappe, på en stasjon eller på skrivebordet ved å trykke på Ctrl-tasten og mellomromstasten samtidig.

Akkurat som på Mac-datamaskiner kan du med Peek også hoppe mellom filer ved å trykke på piltastene.

LES OGSÅ: Microsoft: Slutt på nye funksjoner til Windows 10

Last ned PowerToys fra Fordelssonen

Peek er ikke det eneste nye verktøyet i PowerToys. Microsoft har også lagt til verktøyet Mouse Without Borders, som gjør det mulig å bruke flere datamaskiner med samme mus og tastatur.

PowerToys, som utvikles løpende og får nye funksjoner, blir ikke automatisk installert på Windows, men du kan laste ned programpakken i Fordelssonen uten ekstra kostnad.

Klikk her for å laste ned PowerToys fra Fordelssonen.

For øyeblikket består PowerToys av 21 verktøy som blant annet gjør det enklere å gi nytt navn til mange filer samtidig, skrive med spesialtegn og opprette hurtigtaster i Windows.

PowerToys er tilgjengelig for Windows 95, Windows XP, Windows 10 og Windows 11.

I Komputer for alle nummer 6/2023 skrev vi om de daværende 17 verktøyene i PowerToys-pakken og hvorfor de er geniale. Artikkelen heter «Stor verktøykasse til datamaskinen», og du kan laste den ned fra Fordelssonen her.

Kanskje du er interessert i...