Nå er det over for Windows 10
Slutten for Windows 10:

Windows 10 viker plassen for Windows 11, og nå går det for alvor raskt nedover for Windows 10-pc-en din.

Microsoft: Slutt på nye funksjoner til Windows 10

Drømmer du om nye funksjoner i Windows 10? Bare glem det! Microsoft vil ikke lenger levere nye funksjoner og verktøy til den gamle Windows-versjonen. Kanskje det er på tide å bytte til Windows 11?

Det er nå et faktum: Windows 10 er i ferd med å avvikles.

Microsoft har kunngjort at det er slutt på nye funksjoner og verktøy til pc-en hvis du fortsatt har Windows 10. Du har faktisk allerede fått den siste oppdateringen.

Det har lenge vært bestemt at operativsystemet ikke lenger støttes av Microsoft etter 2025. Det betyr at pc-en ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer og dermed vil utgjøre en sikkerhetsrisiko. Men det er tross alt et par år til.

Samtidig har Microsoft ikke lagt skjul på at pc-ens fremtid ligger i Windows 11 og Windows 12

Men den siste meldingen fra Microsoft om Windows 10 er likevel så definitiv at selv de mest hardnakkede Windows 10-tilhengerne må vurdere å bytte til «11-eren».

Les også: Microsoft stanser salget av Windows 10-lisenser

Ingen nye funksjoner til Windows 10

Microsoft har nemlig kunngjort at Windows 10 ikke lenger oppdateres med nye funksjoner og verktøy. Budskapet dukket nylig opp i et blogginnlegg på Microsofts egen nettside.

Dermed kan du ikke forvente at alle de nye verktøyene som løpende blir lansert med pomp og prakt i Windows 11, også kommer til deg som fremdeles sitter med Windows 10.

Generelt har det vært slik at oppdateringene til de to operativsystemene er gått hånd i hånd siden Windows 11 så dagens lys i 2021. Da Windows 11 fikk nye verktøy, fikk Windows 10 aller nådigst også lov til å nyte godt av (noen av) dem.

Les også: Så lenge kan du bruke Windows 10

Du kan fortsatt bruke Windows 10 til 2025

Den siste store funksjonsoppdateringen til Windows 10 kom på høsten 2022 og het 22h2. 

Oppdateringen kom samtidig som en stor oppdatering med samme navn til Windows 11. Og det er den Windows 10-oppdateringen som Microsoft nå gjør historisk. 

Det blir nemlig den siste funksjonsoppdateringen til Windows 10. 

Microsoft vil imidlertid fortsatt oppdatere Windows 10-operativsystemet, for som nevnt gjelder støtten frem til 2025. Men oppdateringene vil fremover utelukkende være rettelser og tetting av sikkerhetshull.

Les også: Nå kommer Windows 22h2-oppdateringen til pc-en

Windows 10-brukere har tre muligheter

Som Windows 10-bruker vil du i løpet av de neste årene oppleve at naboen din med Windows 11 vil få alle godbitene i form av nye verktøy, mens du og pc-en din vil bli sittende fast i startgropa. 

Men hva kan du gjøre? Ja, det avhenger av om du kan leve med Windows 10 slik den er i dag, eller om lommeboka di tillater at du kjøper ny pc.

Du har tre muligheter:

1. Fortsette med Windows 10

Du kan naturligvis fortsette å bruke den enkle Windows-versjonen. I hvert fall frem til 14. oktober 2025, når støtten opphører. 

Deretter er det på egen risiko, ettersom Windows 10 ikke lenger vil motta sikkerhetsoppdateringer.

2. Kjøpe en ny datamaskin med Windows 11

Kjøp av ny pc er helt klart den sikreste metoden hvis du vil unngå at utviklingen løper fra deg. Men det er selvfølgelig også den dyreste.

Hvis du investerer i en ny datamaskin, får du automatisk Windows 11 med på kjøpet siden det ikke lenger selges nye pc-er med Windows 10.

> Sjekk eventuelt den store testen vår av bærbare pc-er i Komputer for alle nummer 9/2023. Du kan lese den i Fordelssonen her

3. Oppgradere til Windows 11

Kanskje datamaskinen din klarer Windows 11? Oppgraderingen til Windows 11 er gratis hvis du allerede har Windows 10, men det er ikke sikkert at datamaskinen oppfyller Microsofts strenge krav. 

Du kan lese alt om oppgradering til Windows 11 i denne oversiktsartikkelen.

De siste tallene fra analysebyrået GlobalStats Statcounter viser for øvrig at Windows 11 fortsatt bare er den nest mest populære Windows-versjonen. 

På verdensbasis jobber nesten 70 prosent fremdeles på Windows 10-datamaskiner.

Kanskje du er interessert i...